Przepis na lody miętowe

Przepis na lody miętowe
Składniki:
- 2 szklanki świeżych liści mięty,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mleka pełnotłustego,
- 2 szklanki śmietanki kremówki,
- 6 żółtek.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku granatu
Przygotowanie:
Na samym początku w małym garnku zagotowujemy 1 szklankę wody i cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, a potem dodajemy liście mięty. Zdejmujemy całość z ognia i pozostawiamy na 10 minut do naciągnięcia.
Zobacz też:
Przepis na makaron z cukinią i krewetkami
Przecedzamy syrop miętowy przez sitko do dużej miski, wyciskając liście, aby uzyskać jak najwięcej smaku. W tym samym garnku, łączymy mleko i śmietankę kremówkę. Podgrzewamy całość na średnim ogniu, aż będzie gorące, ale nie gotujące.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku adwokatu
W międzyczasie ubijamy żółtka w osobnej misce. Gdy mleko i śmietanka są gorące, dodajemy powoli ją do żółtek, cały czas mieszając, aby nie zrobić jajecznej zupki. Po połączeniu tych składników, przelewamy mieszankę z powrotem do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając ciągle, aż sos zacznie gęstnieć.
Zobacz też:
Przepis na risotto z krewetkami
Przelewamy gorący krem do miski z syropem miętowym. Mieszamy całość do połączenia, a następnie schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku pomarańczy
Po schłodzeniu, przelewamy mieszankę do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, możemy wlać mieszankę do dużej miski i umieścić w zamrażarce, mieszając co godzinę, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Zobacz też:
Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla
Przechowujemy lody w zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Lody są najlepsze w ciągu pierwszych kilku dni, ale powinny wytrzymać do dwóch tygodni. Teraz możemy cieszyć się domowymi lodami miętowymi!