Przepis na marynatę musztardowo-miodową idealną na letniego grilla - Piekniejsze.pl

Przepis na marynatę musztardowo-miodową idealną na letniego grilla

Sprawdź, jak wykonać prostą, ale smaczną marynatę, która podkreśli smak grillowanej karkówki. Do jej przyrządzenia wystarczą składniki, które masz w swojej kuchni.

Zbliża się grill, a ty nie masz pomysłu jak możesz zaskoczyć swoich gości? Bardzo ważne jest, aby mięso jakie mamy zamiar podać na grillu było dobrze uszykowane do tej okazji. Mówi się, że najprostsze sposoby są najlepsze – jednym z nich jest marynata do mięsa. Ważne jest jednak, by była zrobiona przez nas osobiście, bo dobrze wiemy że nic nie zastąpi smaku jaki tworzymy sami w kuchni.

Możemy zaskoczyć gości i zaserwować im prostą, ale smaczną marynatę. Do jej zrobienia wystarczą składniki, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Nazwana jest marynatą musztardowo-miodową, i jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem jest musztarda i miód. Jeśli chodzi o ilość składników należy pamiętać, że im więcej karkówki musimy zamarynować, tym więcej musimy zrobić marynaty.

Do przygotowania marynaty potrzebujemy:

  • 3 łyżki musztardy miodowej, bądź francuskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 do 3 łyżek przyprawy do mięs w tym przypadku do karkówki,
  • 1 łyżka świeżo pokrojonej kolendry nada nam ona świetnego smaku.
  • 2 łyżeczki przyprawy – słodka papryka.

Gdy mamy już składniki, wlewamy je wszystkie do miski, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie karkówkę pokrojoną w plastry przekładamy marynatą. Żeby całość miała lepszy smak oczywiście musimy włożyć nasze marynowane mięsko do lodówki – czas jaki powinno się marynować mięso to od 2 do 3 godzin. Zamarynowane w ten sposób mięso potrzebuje jedynie odrobine soli i pieprzu i jest gotowe do włożenia na grilla. Goście bez wątpienia docenią słodko-ostre połączenie, które podkreśli smak mięsa.

Zobacz też: Przepis na kruche ciasteczka maślane z budyniem