Orzeźwiająca arbuzowa lemoniada
Przepis na arbuzową lemoniadę.
Mimo ostatnich dni sierpnia, wysokie temperatury nas nie opuszczają. Warto więc postawić na odpowiednie orzeźwienie, które zapewni ulgę w upalne dni. Dziś przychodzimy z przepisem na domową arbuzową lemoniadę.
Zobacz też: Obłędne i fit brownie z malinami
Arbuzowa lemoniada
Składniki
- mały arbuz – 1 szt
- cytryna – 2 szt
- miód – 2-3 łyżki
- woda – 500 ml (niegazowana lub gazowana)
- kostki lodu – garść
- świeża mięta – do dekoracji
Przygotowanie
Przekrój arbuza i usuń z niego pestki. Miąższ pokrój na małe kawałki. Zblenduj na gładką masę i odcedź przez sito. Wyciśnięty sok z cytryn dodaj do soku z arbuza. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Podawaj z kostkami lodu i listkami świeżej mięty.
Na zdrowie!
Zobacz też: Domowy napój energetyczny. Jak przygotować?