Przepis na bułeczki baozi z aromatycznym farszem - Piekniejsze.pl

Przepis na bułeczki baozi z aromatycznym farszem

Bułeczki baozi. Poznaj przepis!

Szukasz inspiracji na domowy obiad w stylu chińskim? Przychodzimy z przepisem na bułeczki baozi, które mogą być wypełnione różnorodnymi farszami. Poznaj przepis na ciasto do bułeczek baozi oraz farsz mięsny!

Zobacz też: Przepis na chiński makaron

Przepis na bułeczki baozi

Składniki na ciasto (ok. 12-14 bułeczek)

  • 400 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 7 g suchych drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Składniki na farsz mięsny 

  • 250 g kurczaka
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka imbiru startego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta

Wymieszaj suche drożdże z mąką, cukrem i solą. Stopniowo dodawaj wodę oraz olej. Wyrób ciasto ręcznie. Po około 10 minutach powinno stać się gładkie i elastyczne. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

Przygotowanie farszu

Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojonego na drobną kostkę kurczaka i smaż na złocisty kolor. Dodaj sos sojowy,  cukier, imbir, sól i pieprz. Smaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty.  Odstaw do ostygnięcia. 

Formowanie bułeczek

Po wyrośnięciu ciasta, wyrób je krótko, aby usunąć nadmiar powietrza, a następnie podziel na 12-14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki okrąg o średnicy około 10-12 cm. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu mięsnego. Zbierz brzegi ciasta do góry, zamykając farsz w środku, i dokładnie zlep brzegi, tworząc sakiewkę.

Odstaw bułeczki na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Garnek z przeznaczeniem do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia. Paruj bułeczki przez 12-15 minut, aż będą puszyste i dobrze ugotowane.

Podawaj z sosem sojowym, sosem hoisin lub pikantnym dipem.

Smacznego!

Zobacz też: Ravioli z serem ricotta i szpinakiem. Poznaj sekret włoskiej kuchni!