Przepis na bułeczki baozi z aromatycznym farszem
Szukasz inspiracji na domowy obiad w stylu chińskim? Przychodzimy z przepisem na bułeczki baozi, które mogą być wypełnione różnorodnymi farszami. Poznaj przepis na ciasto do bułeczek baozi oraz farsz mięsny!
Zobacz też: Przepis na chiński makaron
Przepis na bułeczki baozi
Składniki na ciasto (ok. 12-14 bułeczek)
- 400 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 220 ml letniej wody
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Składniki na farsz mięsny
- 250 g kurczaka
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka imbiru startego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta
Wymieszaj suche drożdże z mąką, cukrem i solą. Stopniowo dodawaj wodę oraz olej. Wyrób ciasto ręcznie. Po około 10 minutach powinno stać się gładkie i elastyczne. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Przygotowanie farszu
Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojonego na drobną kostkę kurczaka i smaż na złocisty kolor. Dodaj sos sojowy, cukier, imbir, sól i pieprz. Smaż wszystko jeszcze przez około 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
Formowanie bułeczek
Po wyrośnięciu ciasta, wyrób je krótko, aby usunąć nadmiar powietrza, a następnie podziel na 12-14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki okrąg o średnicy około 10-12 cm. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu mięsnego. Zbierz brzegi ciasta do góry, zamykając farsz w środku, i dokładnie zlep brzegi, tworząc sakiewkę.
Odstaw bułeczki na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Garnek z przeznaczeniem do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia. Paruj bułeczki przez 12-15 minut, aż będą puszyste i dobrze ugotowane.
Podawaj z sosem sojowym, sosem hoisin lub pikantnym dipem.
Smacznego!
Zobacz też: Ravioli z serem ricotta i szpinakiem. Poznaj sekret włoskiej kuchni!