Obłędna cytrynowa babka wielkanocna - Piekniejsze.pl

Obłędna cytrynowa babka wielkanocna

Przepis na tradycyjną cytrynową babkę wielkanocną.

Intensywny czas organizacyjny przed świętami wielkanocnymi rozpoczął się na dobre. Czym jednak byłyby te święta bez tradycyjnej babki wielkanocnej? Przychodzimy więc z prostym przepisem na jej cytrynową wersję!

Zobacz też: Wielkanocny trik na piękne pisanki. Zrobią furorę w koszyczku!

Obłędna cytrynowa babka wielkanocna

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna – 500 g
  • mleko – 200 ml
  • masło – 100 g
  • cukier – 100 g
  • jajka – 2 szt 
  • suche drożdże – 1 łyżka
  • skórka z cytryny – 1 łyżka 
  • sól – szczypta 

Składniki na kruszonkę 

  • mąka pszenna – 100 g
  • masło – 50 g
  • cukier – 50 g
  • skórka z cytryny – garść 

Składniki na lukier

  • cukier puder – 150 g
  • sok z 1 cytryny 

Przygotowanie 

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. Dodaj roztopione, lecz nie gorące masło oraz mleko. Roztrzep jajka i dodaj je również do miski. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę. 

Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego skórkę z cytryny i ponownie je wyrób. 

Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Dodaj stopione masło i zagnieć, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.

Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki. Posyp je równomiernie przygotowaną kruszonką.

Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Po tym czasie wyjmij je z formy i przenieś na kratę, by całkowicie wystygło. 

Na koniec przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej wystudzoną babkę.

Zobacz też: Najmodniejsze stylizacje na wielkanocne spotkania z rodziną