Obłędna cytrynowa babka wielkanocna
Intensywny czas organizacyjny przed świętami wielkanocnymi rozpoczął się na dobre. Czym jednak byłyby te święta bez tradycyjnej babki wielkanocnej? Przychodzimy więc z prostym przepisem na jej cytrynową wersję!
Zobacz też: Wielkanocny trik na piękne pisanki. Zrobią furorę w koszyczku!
Obłędna cytrynowa babka wielkanocna
Składniki na ciasto
- mąka pszenna – 500 g
- mleko – 200 ml
- masło – 100 g
- cukier – 100 g
- jajka – 2 szt
- suche drożdże – 1 łyżka
- skórka z cytryny – 1 łyżka
- sól – szczypta
Składniki na kruszonkę
- mąka pszenna – 100 g
- masło – 50 g
- cukier – 50 g
- skórka z cytryny – garść
Składniki na lukier
- cukier puder – 150 g
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i szczyptę soli. Dodaj roztopione, lecz nie gorące masło oraz mleko. Roztrzep jajka i dodaj je również do miski. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego skórkę z cytryny i ponownie je wyrób.
Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Dodaj stopione masło i zagnieć, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki. Posyp je równomiernie przygotowaną kruszonką.
Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kilka minut. Po tym czasie wyjmij je z formy i przenieś na kratę, by całkowicie wystygło.
Na koniec przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej wystudzoną babkę.
Zobacz też: Najmodniejsze stylizacje na wielkanocne spotkania z rodziną