Przepis na domowego cheesburgera

Cheesburger to danie fastfoodowe, które warto przygotowywać samodzielnie w domu. Jesteśmy wtedy pewni składników, które dodajemy oraz kalorii, które spożywamy. Jak wykonać samodzielnie cheesburgera? Sprawdź najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na domowego cheesburgera
Składniki:
- 1 bułka,
- 120-150 g mięsa mielonego z wołowiny,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1 plastry sera cheddar,
- listek sałaty,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 biała cebula,
- ketchup,
- musztarda.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Gdy mamy przed sobą mielone mięso wołowe dodajemy do niego pieprz i sól, a następnie za pomocą rąk mieszamy całość. Z mięsa formujemy kotleciki, tak aby przybrały wygląd niewielkiego owalu. Następnie kładziemy je na desce i lekko przyciskamy, aby kotlecik się spłaszczył.
Zobacz też:
Przepis na zdrowe pączki bez cukru
Następnie na patelni podsmażamy olej, na którym smażymy mięso. Każdą stronę smażymy około 3-5 minut. Następnie na ostatnią minutę na mięso wykładamy kawałek sera. Dzięki temu lekko się on roztopi.
Zobacz też:
Przepis na śledzia pod pierzynką
Po upieczeniu mięsa bułkę kroimy na połówki. Na jedną część półki wykładamy musztardę, a na drugą ketchup. następnie na spód bułki wykładamy kotlet z serem, na to wykładamy cebulę, ogórek i sałatę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki. Gotowe!