Takiej przystawki Twoi goście jeszcze nie jedli! Tatar z łososia, awokado i soku z limonki - Piekniejsze.pl

Takiej przystawki Twoi goście jeszcze nie jedli! Tatar z łososia, awokado i soku z limonki

Przepis na oryginalną przystawkę!

Organizujesz przyjęcie, na którym chciałabyś zaskoczyć swoich gości nowymi, kulinarnymi smakami? Zacznij od nietypowej przystawki! Mowa o tatarze z łososia, awokado z domieszką soku z limonki i innymi aromatycznymi dodatkami!

Zobacz też: Wegański tatar z suszonych pomidorów

Przepis na oryginalny tatar 

Składniki

  • 200 g świeżego łososia (bez skóry i ości)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka kaparów
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. kolendra, szczypiorek)

Przygotowanie

Upewnij się, że łosoś jest świeży! Pokrój łososia w drobną kostkę. Włóż do miski. Usuń pestkę z awokado. Miąższ awokado pokrój w kostkę równej łososiowi. Dodaj do łososia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski. Kapary odsącz z zalewy i delikatnie posiekaj. Dodaj do miski. W osobnej misce  wymieszaj sok z limonki z oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Polej łososia, awokado, cebulę i kapary przygotowanym dressingiem. Wymieszaj. 

Przełóż tatar na talerze za pomocą pierścienia kuchennego lub innej foremki,  aby nadać mu ładny, kształtny wygląd. Udekoruj świeżymi ziołami.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem