Takiej przystawki Twoi goście jeszcze nie jedli! Tatar z łososia, awokado i soku z limonki
Organizujesz przyjęcie, na którym chciałabyś zaskoczyć swoich gości nowymi, kulinarnymi smakami? Zacznij od nietypowej przystawki! Mowa o tatarze z łososia, awokado z domieszką soku z limonki i innymi aromatycznymi dodatkami!
Zobacz też: Wegański tatar z suszonych pomidorów
Przepis na oryginalny tatar
Składniki
- 200 g świeżego łososia (bez skóry i ości)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka kaparów
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. kolendra, szczypiorek)
Przygotowanie
Upewnij się, że łosoś jest świeży! Pokrój łososia w drobną kostkę. Włóż do miski. Usuń pestkę z awokado. Miąższ awokado pokrój w kostkę równej łososiowi. Dodaj do łososia. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski. Kapary odsącz z zalewy i delikatnie posiekaj. Dodaj do miski. W osobnej misce wymieszaj sok z limonki z oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Polej łososia, awokado, cebulę i kapary przygotowanym dressingiem. Wymieszaj.
Przełóż tatar na talerze za pomocą pierścienia kuchennego lub innej foremki, aby nadać mu ładny, kształtny wygląd. Udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem