Przepis na crêpes! Cieniutkie naleśniki francuskie - Piekniejsze.pl

Przepis na crêpes! Cieniutkie naleśniki francuskie

Te francuskie naleśniki smakują obłędnie! Poznaj przepis na ich wykonanie.

Kultura kulinarna Francuzów nie słynie jedynie z serów, czerwonego wina i croissantów. Do wyśmienitego menu Francji należą wyjątkowo cienkie naleśniki o nazwie crêpes, które zyskały popularność na całym świecie, dzięki swojej chrupiącej konsystencji. Jeśli po raz pierwszy będziesz przygotowywać te wyjątkowe naleśniki, wypróbuj poniższy przepis!

Zobacz też: Obłędnie maślane domowe croissanty!

Przepis na crêpes

Składniki

  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jajka – 2 szt
  • mleko – 1 i ¼ szklanki 
  • zimna woda – 2/3 szklanki
  • roztopione masło – 2 łyżki 
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta 

Przygotowanie

W głębokiej misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, wodę roztopione masło i szczyptę soli. Możesz użyć trzepaczki ręcznej lub miksera, aby dokładnie wymieszać składniki, aż do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu. Jeśli masz patelnię do naleśników i lekko posmaruj ją masłem,

Naleśniki smaż około 1-2 minut na jednej stronie, aż będą złociste, a na wierzchu pojawią się bąbelki. Następnie odwróć je za pomocą łopatki i smaż jeszcze przez około 1 minutę z drugiej strony.

Podawaj na słodko lub wytrawnie!

Smacznego!

Zobacz też: Francuska przekąska. Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową