Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro? - Piekniejsze.pl

Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro?

Odkryj sekret idealnego spaghetti! To prosty przepis, który zmieni Twoje podejście do włoskiej klasyki. Poznaj tajniki włoskiej kuchni!
Jak zrobić prawdziwe włoskie spaghetti?, fot. canva.com
Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro?, fot. canva.com

Składniki

  • 400g spaghetti
  • 2 puszki po ok. 400 g każda, pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • świeża bazylia
  • sól u świeżo zmielony czarny pieprz
  • parmezan lub pecorino romano

Przeczytaj także: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Krok po kroku

  1. Sos pomidorowy: Na średniej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista, około 2-3 minuty. Dodaj czosnek i smaż kolejne 1-2 minuty, uważając, by się nie przypalił. Następnie dodaj pomidory, kilka liści bazylii, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Mieszaj regularnie.
  2. Ugptuj spaghetti: W dużym garnku zgotuj wodę z dodatkiem soli. Dodaj spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania.
  3. Połącz makaron z sosem: Dodaj odcedzone spaghetti do sosu pomidorowego. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Mieszaj na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aby makaron dobrze połączył się z sosem.
  4. Podaj: Przełóż spaghetti na talerze, posyp świeżą bazylią i startym parmezanem lub pecorino romano. Dopraw zmielonym pieprzem.

Przeczytaj także: Obłędnie delikatny drink. Przepis na “Mango Sassi Lassi”