Lemoniada morelowa

Trwa sezon na morele! Owoce te posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim posiadają one przeciwutleniacze, które niwelują wolne rodniki w organizmie. Dodatkowo minimalizują ryzyko wystąpienia nowotworów oraz przewleklych chorób serca i cukrzycy.
Zobacz też: Raj dla podniebienia. Sałatka z morelą i burratą!
Latem szukamy wiele pomysłów na owocowe lemoniady, które nie tylko zapewnią nam właściwości zdrowotne, ale posłużą jako napój orzeźwiający i chłodzący podczas upalnych dni. Dziś przychodzimy z przepisem na morelową lemoniadę!
Lemoniada morelowa
Składniki
- morele – 1 kg
- woda – 1 l
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
- cytryna – 1 szt
Przygotowanie
Umyj owoce, przekrój i pozbaw pestek. Dodaj 1 łyżkę cukru, kilka łyżek wody i zagotuj. Gotuj przez 15 minut. Rozgotowane owoce przecedź przez sitko. Sok z moreli przelej do dzbanka, dodaj resztę wody, sok z cytryny i dodaj 1 łyżkę cukru. Wstaw do lodówki, by się schłodziła.
Na zdrowie!
Zobacz też: Morele w syropie