Pomysł na szybki obiad. Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym - Piekniejsze.pl

Pomysł na szybki obiad. Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym

Przepis na zapiekankę z boczkiem i brokułami.

Zapiekanka z boczkiem i brokułami to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad lub kolację. Jak ją przygotować? Sprawdź!

Zobacz też: Pomysł na szybkie śniadanie. Zapiekane jajka z warzywami!

Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym

Składniki

  • bagietka lub chleb – 1 szt
  • boczek pokrojony na kawałki – 200 g
  • brokuł, podzielony na różyczki – 1 szt
  • posiekana cebula – 1 szt
  • masło – 2 łyżki 
  • mąka – 2 łyżki 
  • mleko – 2 szklanki
  • starty ser cheddar – 1 szklanka
  • sól i pieprz – do smaku 

Przygotowanie

Pokrój bagietkę na kawałki o grubości około 1 cm. Układaj je na blasze do pieczenia.

W garnku podgotuj brokuły w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż staną się lekko miękkie. Odcedź. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Dodaj ½ szklanki sera do sosu i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Połóż brokuły na kawałkach bagietki, a następnie polej je sosem beszamelowym z boczkiem. Posyp resztą startego sera.

Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na zupę brokułową z cheddarem