Pomysł na szybki obiad. Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym

Zapiekanka z boczkiem i brokułami to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad lub kolację. Jak ją przygotować? Sprawdź!
Zobacz też: Pomysł na szybkie śniadanie. Zapiekane jajka z warzywami!
Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym
Składniki
- bagietka lub chleb – 1 szt
- boczek pokrojony na kawałki – 200 g
- brokuł, podzielony na różyczki – 1 szt
- posiekana cebula – 1 szt
- masło – 2 łyżki
- mąka – 2 łyżki
- mleko – 2 szklanki
- starty ser cheddar – 1 szklanka
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Pokrój bagietkę na kawałki o grubości około 1 cm. Układaj je na blasze do pieczenia.
W garnku podgotuj brokuły w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż staną się lekko miękkie. Odcedź. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Dodaj ½ szklanki sera do sosu i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Połóż brokuły na kawałkach bagietki, a następnie polej je sosem beszamelowym z boczkiem. Posyp resztą startego sera.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na zupę brokułową z cheddarem