Pikantna i aromatyczna zupa tajska -  tom kha gai - Piekniejsze.pl

Pikantna i aromatyczna zupa tajska –  tom kha gai

Przepis na tajską zupę tom kha gai.

Uwielbiasz tajską kuchnię? Jeśli tak, to ten przepis będzie dla Ciebie! Tajska zupa Tom Kha Gai to aromatyczna zupa kokosowa z kurczakiem, imbirowym smakiem i z dodatkiem charakterystycznych tajskich przypraw. 

Zobacz też: Poznaj tajskie smaki! Przepis na prawdziwego pad thaia z kurczakiem

Tom kha gai

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka (najlepiej pierś)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4-5 plasterków korzenia imbiru
  • 3-4 liście kaffir lime (liście limonki kaffir)
  • 3-4 papryczki chili 
  • 200 g grzybów (np. pieczarki, boczniaki lub grzyby shiitake)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki cukru palmowego (lub zwykłego cukru, ale palmowy daje lepszy smak)
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra do dekoracji
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej 

Przygotowanie 

Pokrój kurczaka w cienkie plastry. Posiekaj trawę cytrynową na małe kawałki i lekko ją zgnieć, aby uwolniła aromat.

Pokrój imbir w cienkie plasterki. Liście kaffir lime porwij na małe kawałki. Grzyby pokrój na plasterki. Papryczki przekrój na pół. Jeśli wolisz nieco delikatniejszą zupę usuń nasiona z papryczek. 

W garnku zagotuj bulion drobiowy. Dodaj trawę cytrynową, imbir, liście kaffir lime, chili i gotuj około 10 minut. 

Do bulionu dodaj kawałki kurczaka oraz grzyby. Gotuj przez około 5 minut, aż kurczak będzie ugotowany.

Wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Dodaj sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki oraz opcjonalnie pastę tamaryndową. Wymieszaj. 

Przelej zupę do miseczek, udekoruj świeżą kolendrą i, jeśli lubisz, dodatkowymi plasterkami chili.

Smacznego!

Zobacz też: Jak zrobić prawdziwy sos curry?

Na czasie

Brak danych.