Pikantna i aromatyczna zupa tajska – tom kha gai

Uwielbiasz tajską kuchnię? Jeśli tak, to ten przepis będzie dla Ciebie! Tajska zupa Tom Kha Gai to aromatyczna zupa kokosowa z kurczakiem, imbirowym smakiem i z dodatkiem charakterystycznych tajskich przypraw.
Zobacz też: Poznaj tajskie smaki! Przepis na prawdziwego pad thaia z kurczakiem
Tom kha gai
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka (najlepiej pierś)
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 4-5 plasterków korzenia imbiru
- 3-4 liście kaffir lime (liście limonki kaffir)
- 3-4 papryczki chili
- 200 g grzybów (np. pieczarki, boczniaki lub grzyby shiitake)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1-2 łyżki cukru palmowego (lub zwykłego cukru, ale palmowy daje lepszy smak)
- sok z 1 limonki
- świeża kolendra do dekoracji
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
Przygotowanie
Pokrój kurczaka w cienkie plastry. Posiekaj trawę cytrynową na małe kawałki i lekko ją zgnieć, aby uwolniła aromat.
Pokrój imbir w cienkie plasterki. Liście kaffir lime porwij na małe kawałki. Grzyby pokrój na plasterki. Papryczki przekrój na pół. Jeśli wolisz nieco delikatniejszą zupę usuń nasiona z papryczek.
W garnku zagotuj bulion drobiowy. Dodaj trawę cytrynową, imbir, liście kaffir lime, chili i gotuj około 10 minut.
Do bulionu dodaj kawałki kurczaka oraz grzyby. Gotuj przez około 5 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
Wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Dodaj sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki oraz opcjonalnie pastę tamaryndową. Wymieszaj.
Przelej zupę do miseczek, udekoruj świeżą kolendrą i, jeśli lubisz, dodatkowymi plasterkami chili.
Smacznego!
Zobacz też: Jak zrobić prawdziwy sos curry?