Jak zrobić prawdziwy sos curry?
Szukasz prostego przepisu na prawdziwy sos curry, który możesz dostosować do własnych upodobań? Dobrze trafiłaś! Podawaj sos curry z poniższego przepisu z ryżem basmati, naanem lub chapati. Posyp świeżą kolendrą przed podaniem.
Zobacz też: Poznaj tajskie smaki! Przepis na prawdziwego pad thaia z kurczakiem
Prawdziwy sos curry
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego, słonecznikowego lub ghee – masła klarowanego)
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm), starty
- 2 pomidory, starte na pulpę lub 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 ml mleka kokosowego (lub śmietany do wersji mniej egzotycznej)
- 200 ml bulionu (drobiowego, warzywnego lub wody)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw)
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, w zależności od preferencji)
- 1-2 łyżeczki pasty curry (np. czerwonej, żółtej lub zielonej, opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra (do dekoracji)
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż przez 1 minutę kmin rzymski, kolendrę mieloną oraz kurkumę.
Dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj czosnek i imbir. Smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj pastę curry. Wymieszaj i podsmażaj całość przez 1 minutę.
Wrzuć starte pomidory lub te z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż zaczną się rozpadać i mieszać z przyprawami. Stopniowo dodawaj mleko kokosowe. Wymieszaj i dodaj bulion. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Gdy sos zgęstnieje dodaj garam masala, cukier, sól, pieprz i sok z limonki lub cytryny.
Zblenduj sos.
Tak przygotowany sos curry jest gotowy do połączenia z mięsem, tofu, krewetkami lub warzywami.
Smacznego!
Zobacz też: Owocowa sałatka indyjska