Jak zrobić prawdziwy sos curry? - Piekniejsze.pl

Jak zrobić prawdziwy sos curry?

Przepis na prawdziwy sos curry!

Szukasz prostego przepisu na prawdziwy sos curry, który możesz dostosować do własnych upodobań? Dobrze trafiłaś! Podawaj sos curry z poniższego przepisu  z ryżem basmati, naanem lub chapati. Posyp świeżą kolendrą przed podaniem.

Zobacz też: Poznaj tajskie smaki! Przepis na prawdziwego pad thaia z kurczakiem

Prawdziwy sos curry 

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego, słonecznikowego lub ghee – masła klarowanego)
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm), starty
  • 2 pomidory, starte na pulpę lub 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml mleka kokosowego (lub śmietany do wersji mniej egzotycznej)
  • 200 ml bulionu (drobiowego, warzywnego lub wody)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, w zależności od preferencji)
  • 1-2 łyżeczki pasty curry (np. czerwonej, żółtej lub zielonej, opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra (do dekoracji)
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie 

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż przez 1 minutę kmin rzymski, kolendrę mieloną oraz kurkumę. 

Dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj czosnek i imbir. Smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj pastę curry. Wymieszaj i podsmażaj całość przez 1 minutę. 

Wrzuć starte pomidory lub te z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż zaczną się rozpadać i mieszać z przyprawami. Stopniowo dodawaj mleko kokosowe. Wymieszaj i dodaj bulion. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. 

Gdy sos zgęstnieje dodaj garam masala, cukier, sól, pieprz i sok z limonki lub cytryny. 

Zblenduj sos. 

Tak przygotowany sos curry jest gotowy do połączenia z mięsem, tofu, krewetkami lub warzywami.

Smacznego!

Zobacz też: Owocowa sałatka indyjska