Obłędna zupa krem z pieczonych warzyw - Piekniejsze.pl

Obłędna zupa krem z pieczonych warzyw

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw.

Mimo ostatnich upalnych dni w tym roku powoli wkraczamy w jesienną aurę. Oprócz modowych inspiracji, zaopatrujemy się także w przepis na rozgrzewające i sycące dania. 

Jesień to czas zbiorów takich warzyw jak dynia, marchewka, buraki, ziemniaki i pietruszka, dlatego warto uwzględnić je w najbliższych jadłospisach.

Zobacz też: Obłędna zupa krem z cukinii i fetą

Zupa krem z pieczonych warzywa

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ziemniak
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, zioła (np. tymianek, oregano) do smaku
  • śmietana 18% (opcjonalnie)
  • grzanki lub prażone pestki dyni (jako dodatek do podania)

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Warzywa obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Umieść je na blaszce do pieczenia.Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Piecz przez około 25 minut. Gdy warzywa będą miękkie i zarumienione przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem. 

Zupę dopraw ponownie według uznania: solą, pieprzem i ziołami.

Podawaj z odrobiną śmietany, grzankami lub prażonymi pestkami dyni.

Smacznego! 

Zobacz też: Aromatyczna zupa z żółtej fasolki szparagowej i cukinii z kurkumą

Na czasie

Brak danych.