Obłędna zupa krem z pieczonych warzyw

Mimo ostatnich upalnych dni w tym roku powoli wkraczamy w jesienną aurę. Oprócz modowych inspiracji, zaopatrujemy się także w przepis na rozgrzewające i sycące dania.
Jesień to czas zbiorów takich warzyw jak dynia, marchewka, buraki, ziemniaki i pietruszka, dlatego warto uwzględnić je w najbliższych jadłospisach.
Zobacz też: Obłędna zupa krem z cukinii i fetą
Zupa krem z pieczonych warzywa
Składniki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ziemniak
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz, zioła (np. tymianek, oregano) do smaku
- śmietana 18% (opcjonalnie)
- grzanki lub prażone pestki dyni (jako dodatek do podania)
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Warzywa obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Umieść je na blaszce do pieczenia.Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Piecz przez około 25 minut. Gdy warzywa będą miękkie i zarumienione przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem.
Zupę dopraw ponownie według uznania: solą, pieprzem i ziołami.
Podawaj z odrobiną śmietany, grzankami lub prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Zobacz też: Aromatyczna zupa z żółtej fasolki szparagowej i cukinii z kurkumą