Chili sin carne - wegetariańska wersja meksykańskiego klasyka - Piekniejsze.pl

Chili sin carne – wegetariańska wersja meksykańskiego klasyka

Chili con carne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni meksykańskiej, która znalazła swoich wielbicieli w Polsce. Mięsne danie w łatwy sposób można zweganizować w taki sposób, aby smakiem i wyglądem nie odbiegała od oryginału. Jak to zrobić?
fot. pixabay.com

Chili con carne to tradycyjna potrawa wywodząca się z Meksyku, która często króluje na amerykańskich stołach. Danie to także znalazło wielu fanów w Polsce i można je znaleźć w wielu restauracjach. Potrawa jest bardzo sycąca i pełna smaków i aromatów, a jej klasyczna wersja przygotowywana jest z mielonej wołowiny. Większość z tego rodzaju przepisów z użyciem mięsa można w łatwy sposób zweganizować. Jak przygotować roślinną wersję tej meksykańskiej potrawy? Sprawdź poniżej!

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym

Zobacz też: Burger w wegetariańskiej wersji. Jacfruit a’la szarpana wołowina

Chili sin carne

Składniki:

  • puszka fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kminu
  • olej do smażenia
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryka
  • kolendra
  • limonka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 mała marchewka
  • łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • granulat sojowy
  • bulion warzywny

Przygotowanie:

Granulat sojowy namocz 15 minut w bulionie warzywnym i dobrze odcedź. Rozgrzej olej na patelni i usmaż go na lekko brązowy kolor, a następnie przełóż do miseczki. Pokrojoną cebulkę w kostkę podsmaż na oleju aż się zeszkli. Dodaj do niej puszkę fasoli, kukurydzy, pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Praż przez 15 minut, aż pomidory zmiękną i zamienia się w gęsty sos. Gdy będzie gotowy, dodaj wcześniej podsmażony granulat sojowy i dobrze wymieszaj. Gotowe chili sin carne skrop sokiem z limonki i podawaj z ryżem.

Zobacz też: Przepis na wegetariańskie kiełbaski

Na czasie

Brak danych.