Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym - Piekniejsze.pl

Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym

Przepis na kremową zupę z kukurydzy!

Uwielbiasz zupy krem, jednak szukasz oryginalnego przepisu? Jeśli kremowe zupy z pomidorów, brokułów, cukinii lub kalafiora już Ci się znudziły przychodzimy z przepisem na obłędną zupę krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym. Jest to szybka i prosta zupa, która zachwyca smakiem i aromatem. 

Zobacz też: Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!

Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy (lub około 400 g świeżej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak (średniej wielkości)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji, chili w proszku lub świeże chili dla ostrości

Przygotowanie

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli.

Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. 

Dodaj pokrojone ziemniaki i kukurydzę. Wymieszaj. Wlej bulion warzywny  i gotuj przez około 15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie zakończ gotowanie. 

Zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać chili, jeśli lubisz pikantniejsze dania.

Udekoruj zupę świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego! 

Zobacz też: Rozgrzewająca zupa krem z borowików