Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym

Uwielbiasz zupy krem, jednak szukasz oryginalnego przepisu? Jeśli kremowe zupy z pomidorów, brokułów, cukinii lub kalafiora już Ci się znudziły przychodzimy z przepisem na obłędną zupę krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym. Jest to szybka i prosta zupa, która zachwyca smakiem i aromatem.
Zobacz też: Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!
Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym
Składniki
- 2 puszki kukurydzy (lub około 400 g świeżej kukurydzy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak (średniej wielkości)
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji, chili w proszku lub świeże chili dla ostrości
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli.
Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
Dodaj pokrojone ziemniaki i kukurydzę. Wymieszaj. Wlej bulion warzywny i gotuj przez około 15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie zakończ gotowanie.
Zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać chili, jeśli lubisz pikantniejsze dania.
Udekoruj zupę świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Rozgrzewająca zupa krem z borowików