Obłędna wegańska zapiekanka z tofu i warzywami - Piekniejsze.pl

Obłędna wegańska zapiekanka z tofu i warzywami

Spróbuj wegańskiej kuchni! Przepis na zapiekankę z tofu i warzywami!

Masz ochotę spróbować wegańskiej kuchni? Wypróbuj przepis na pyszną wegańską zapiekankę z tofu i warzywami! To idealne danie na obiad lub kolację – sycące, pełne smaku i łatwe do przygotowania.

Zobacz też: Pyszna tarta na słono z serem i warzywami

Wegańska zapiekanka z tofu i warzywami

Składniki

  • 400 g tofu (najlepiej twardego)
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 g wegańskiego sera (opcjonalnie)
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Odsącz tofu z nadmiaru wody, a następnie pokrusz je na małe kawałki przypominające konsystencją twarożek.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez około 5 minut.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż wszystko przez kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Do warzyw dodaj pokruszone tofu, pomidory z puszki oraz przyprawy (oregano, bazylię, wędzoną paprykę, sól i pieprz). Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i opcjonalnie posyp startym wegańskim serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Gdy wierzch będzie zarumieniony, wyjmij zapiekankę z piekarnika i posyp świeżą natką pietruszki,

Smacznego!

Zobacz też: Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu

Na czasie

Brak danych.