Wielkanoc. 5 przepisów na sosy do jajek - Piekniejsze.pl

Wielkanoc. 5 przepisów na sosy do jajek

Wielkanoc to czas, w którym królują jajka. Aby smakowały jeszcze lepiej przedstawiamy przepisy na 5 sosów świątecznych!
wielkanoc
fot. pixabay

Już niedługo obchodzić będziemy święta Wielkanocne. To czas, gdy na stole pojawią się tradycyjne potrawy, a pośród nich królować będą jajka w przeróżnej postaci. Jednak, aby zachwycały one nasze podniebienie warto przygotować sosy, które podkreślą ich smak. Przedstawiamy najlepsze przepisy.

Zobacz też:

Wielkanoc. 5 przepisów na faszerowane jajka

#1 Sos tatarski

Składniki:

  • 100 ml majonezu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 grzyby marynowane,
  • 1 łyżka kaparów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łodyżka szczypiorku,
  • szczypta suszonego koperku.

Przygotowanie:

Na desce siekamy ogórki kiszone, grzybki marynowane oraz kapary. Przesypujemy produkty do miseczki i łączymy je z majonezem. Następnie całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Siekamy pietruszkę oraz szczypiorek i dodajemy do sosu. Dosypujemy koperek i dokładnie mieszamy.

fot. pixabay

#2 Sos koperkowy

Składniki:

  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • Sól, pieprz i cukier do smaku,
  • Sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło i dosypujemy do niego mąkę. Podsmażamy ją przez około 2 minuty, aż się lekko nie zarumieni. Całość mieszamy i dolewamy bulion. Po 5 minutach wsypujemy posiekany koperek i dalej gotujemy. Następnie dodajemy śmietanę, cały czas mieszając sos podczas gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, aż sos się nie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do naczynia. Gotowe!

fot. pixabay

#3 Sos chrzanowy

Składniki:

  • 3 łyżki chrzanu,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy chrzan oraz majonez. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wciąż mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Porządnie mieszamy sos. Przygotowanie zajmuje niecałe 5 minut!

fot. pixabay

#4 Sos holenderski

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, zmielony biały pieprz,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy tak, aby były puszyste. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz biały – wciąż ubijając całość. W następnym rondelku rozpuszczamy masło, które dodajemy do żółtek. Całość dalej ubijamy. Kończymy w momencie kiedy sos stanie się gęsty i puszysty.

fot. pixabay

#5 Sos musztardowo-miodowy

Składniki:

  • 1 łyżka musztardy dijon albo francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie odrobina słodkiej lub ostrej papryki.

Przygotowanie:

Musztardę mieszamy z miodem, a następnie dolewamy jogurt naturalny. Dodajemy pieprz, sól, paprykę i dokładnie mieszamy całość. Na godzinę odstawiamy sos do lodówki. Gotowe!

fot. pixabay