Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą - Piekniejsze.pl

Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą

Przepis na pistacjowe cappuccino!

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia i codziennego funkcjonowania. Jest motorem napędowym do działania w ciągu dnia, ale również przyjemnością i powodem dla chwili relaksu. 

Każdy z nas posiada różne preferencje dotyczące smaku kawy. Niektórzy są smakoszami czarnej kawy, inni z dodatkiem mleka, a jeszcze inni rozmaitych kaw aromatyzowanych. 

Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na pyszną kawę, wypróbuj przepis na pistacjowe cappuccino z białą czekoladą!

Zobacz też: Kawa “Malinowa chmurka”. Wypróbuj ten przepis!

Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą i mlekiem zagęszczonym

Składniki

  • ulubiona kawa – 250 ml
  • mleko gostyńskie UHT 2% – 80 ml
  • krem pistacjowy (przepis niżej) – 1 łyżeczka
  • mleko zagęszczone słodzone gostyńskie – 1 łyżeczka
  • pokruszone pistacje – do dekoracji

Przygotowanie

Zalej wrzątkiem ulubioną kawę. Wmieszaj do kawy łyżeczkę kremu pistacjowego. Schłodzone mleko spień używając spieniacza. Nałóż spienione mleko na wierzch kawy. Polej mlekiem zagęszczonym i udekoruj pokruszonymi pistacjami.

Składniki na krem pistacjowy

  • pistacje bez soli – 300 g
  • biała czekolada – 50g
  • mleko zagęszczone słodzone gostyńskie – 2 łyżki 
  • sól – szczypta 

Przygotowanie

Pozbądź się łupinek z pistacji i zblenduj na sypką masę. Odczekaj kilka minut i ponownie zblenduj. Roztop w kąpieli wodnej białą czekoladę i dodaj do pistacji. Dodaj mleko zagęszczone i zmiksuj. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Podawaj od razu.

Na zdrowie!

Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte