Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia i codziennego funkcjonowania. Jest motorem napędowym do działania w ciągu dnia, ale również przyjemnością i powodem dla chwili relaksu.
Każdy z nas posiada różne preferencje dotyczące smaku kawy. Niektórzy są smakoszami czarnej kawy, inni z dodatkiem mleka, a jeszcze inni rozmaitych kaw aromatyzowanych.
Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na pyszną kawę, wypróbuj przepis na pistacjowe cappuccino z białą czekoladą!
Zobacz też: Kawa “Malinowa chmurka”. Wypróbuj ten przepis!
Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą i mlekiem zagęszczonym
Składniki
- ulubiona kawa – 250 ml
- mleko gostyńskie UHT 2% – 80 ml
- krem pistacjowy (przepis niżej) – 1 łyżeczka
- mleko zagęszczone słodzone gostyńskie – 1 łyżeczka
- pokruszone pistacje – do dekoracji
Przygotowanie
Zalej wrzątkiem ulubioną kawę. Wmieszaj do kawy łyżeczkę kremu pistacjowego. Schłodzone mleko spień używając spieniacza. Nałóż spienione mleko na wierzch kawy. Polej mlekiem zagęszczonym i udekoruj pokruszonymi pistacjami.
Składniki na krem pistacjowy
- pistacje bez soli – 300 g
- biała czekolada – 50g
- mleko zagęszczone słodzone gostyńskie – 2 łyżki
- sól – szczypta
Przygotowanie
Pozbądź się łupinek z pistacji i zblenduj na sypką masę. Odczekaj kilka minut i ponownie zblenduj. Roztop w kąpieli wodnej białą czekoladę i dodaj do pistacji. Dodaj mleko zagęszczone i zmiksuj. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Podawaj od razu.
Na zdrowie!
Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte