Obiad w 10 minut. Przepis na gnocchi z cukinią w sosie śmietanowym

Przepisy na szybkie w wykonaniu obiady, to coś co zapracowane kobiety doceniają najbardziej! Jeśli do nich należysz, z pewnością zapiszesz poniższą propozycję.
Zobacz też: Pyszny włoski obiad. Jak przygotować pinsę z pesto?
Gnocchi z cukinią w sosie śmietanowym. Obiad w 10 minut
Składniki
- gnocchi – 1 paczka (około 400g)
- cukinia – 1 średnia
- śmietanka 30% – 200 ml
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- starty parmezan – 50g
- sól i pieprz – do smaku
- świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
W osolonej wodzie ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją. Odcedź i odstaw. Umyj i pokrój na cienkie plasterki cukinię. Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj. Po chwili dodaj cukinię i smaż przez 3 minuty, aż zmięknie.
Dolej śmietankę, wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do patelni gnocchi i delikatnie wymieszaj. Podawaj z parmezanem oraz świeżą bazylią i natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Lekki wiosenny obiad. Spróbuj makaronu z tofu i warzywami