Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak wyrobić idealne ciasto?
Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. Jest to idealna okazja do celebrowania jednego z najbardziej uwielbianych dań na całym świecie.
Niezależnie od tego, czy lubisz klasyczną margheritę, pełną warzyw wegetariańską, czy też coś bardziej nietypowego, jak pizza hawajska z ananasem i szynką, każdy wie, że tajemnicą sukcesu jest idealnie wyrobione ciasto! Jak je przygotować? Sprawdź!
Zobacz też: Karmelowe ciasto bez pieczenia!
Przepis na idealne ciasto na pizzę
Składniki
- woda – 300 ml
- drożdże instant – 2 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
- mąka pszenna typ 00 – 500
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
Przygotowanie
W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Pozostaw na około 5 minut. W drugiej misce połącz mąkę z solą. Dodaj wymieszaną wodę z cukrem i drożdżami oraz oliwę z oliwek.
Zagnieć w misce ciasto. Rób to przez około 8-10 minut. Gdy ciasto będzie już wystarczająco elastyczne umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Może to potrwać około godziny.
Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć przez kilka minut. Następnie podziel ciasto na dwie lub więcej równych części. Przygotowane części rozwałkuj na pizzę o grubości około 0,5 cm. Umieść rozwałkowane ciasta na natłuszczonym papierze do pieczenia lub posypanej mąką tacy do pieczenia.
Dodaj ulubione składniki na pizzę, takie jak sos pomidorowy, ser, warzywa, mięso itp.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut do osiągnięcia złocistego koloru.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na kolację. Drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami i oregano