Wielkanoc. Wegańska biała kiełbasa - przepis - Piekniejsze.pl

Wielkanoc. Wegańska biała kiełbasa – przepis

Biała kiełbasa to jedna z tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Dziś przedstawiamy jej zamiennik, czyli wersję wegańską. Sprawdź jak zrobić!
biała kiełbasa
fot. pixabay

Wielkanocny stół wyróżnia się na tle innych, swoimi niezwykłymi i tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Od lat w tym czasie na obiad podawana jest biała kiełbasa, której smak każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Z racji tego, że wiele osób nie je mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, przedstawiamy przepis na wegańską białą kiełbasę.

Wegańska biała kiełbasa

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • 150 g wędzonego tofu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 5 g mielonego czarnego pieprzu,
  • łyżeczka lubczyku,
  • łyżeczka cząbru,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka mąki z ciecierzycy,
  • łyżka wody.

Przygotowanie:

Białą fasolę odcedzamy z wody. Następnie przekładamy ją do blendera wraz z olejem i blendujemy na gładką masę. Kolejnym krokiem będzie posiekanie tofu widelcem i połączenie go wraz z fasolą. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i przyprawy (majeranek, wyciśnięty czosnek, pieprz czarny, lubczyk, cząbr, wędzona papryka i sól). Porządnie całość wymieszaj i odstaw na około 15 minut.

Teraz przyszedł czas na formowanie z masy kształtu kiełbasek. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj mąki z ciecierzycy, jeśli jest za suche to wody. Z masy lepimy kształt kiełbaski, taki jaki nam odpowiada. Każda z nich zawijamy papierem do pieczenia, wiążąc końce sznurkiem.

Gdy ten krok mamy za sobą musimy umieścić kiełbaski do naczynia, które służy do gotowania na parze. Kiełbaski gotujemy przez około 15-25 minut. Gotowe!