Wielkanoc. Wegańska biała kiełbasa – przepis

Wielkanocny stół wyróżnia się na tle innych, swoimi niezwykłymi i tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Od lat w tym czasie na obiad podawana jest biała kiełbasa, której smak każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Z racji tego, że wiele osób nie je mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, przedstawiamy przepis na wegańską białą kiełbasę.
Wegańska biała kiełbasa
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- 150 g wędzonego tofu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka majeranku,
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 5 g mielonego czarnego pieprzu,
- łyżeczka lubczyku,
- łyżeczka cząbru,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka soli,
- łyżka mąki z ciecierzycy,
- łyżka wody.
Przygotowanie:
Białą fasolę odcedzamy z wody. Następnie przekładamy ją do blendera wraz z olejem i blendujemy na gładką masę. Kolejnym krokiem będzie posiekanie tofu widelcem i połączenie go wraz z fasolą. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i przyprawy (majeranek, wyciśnięty czosnek, pieprz czarny, lubczyk, cząbr, wędzona papryka i sól). Porządnie całość wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
Teraz przyszedł czas na formowanie z masy kształtu kiełbasek. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj mąki z ciecierzycy, jeśli jest za suche to wody. Z masy lepimy kształt kiełbaski, taki jaki nam odpowiada. Każda z nich zawijamy papierem do pieczenia, wiążąc końce sznurkiem.
Gdy ten krok mamy za sobą musimy umieścić kiełbaski do naczynia, które służy do gotowania na parze. Kiełbaski gotujemy przez około 15-25 minut. Gotowe!