Przepis na sernik a’la Kinder Country
Szukasz ciekawych alternatyw dla tradycyjnego sernika? Wypróbuj przepis na sernik w stylu popularnego batonika Kinder Country! Pokochasz ten chrupiący spód!
Zobacz też: Karmelowe ciasto bez pieczenia!
Przepis na sernik a’la Kinder Country
Składniki
- płatki kangus lub pszenicy ekspandowanej – 2 szklanki
- roztopione masło – 100 g
- serek śmietankowy – 500
- cukier – 200 g
- posiekany batonik Kinder Country – 200 g
- śmietanka kremówka – 200 ml
- jajka – 3 szt
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Płatki lub pszenicę wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż masę do formy, dociskając ją do spodu. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
W dużej misce ubij ser śmietankowy z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodaj śmietankę kremówkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Wsyp posiekany batonik Kinder Country i połącz go równomiernie z masą. Wylej przygotowaną masę na przygotowany wcześniej spód.
Piecz przez około 45 minut, do ścięcia się brzegów. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, by powoli się schładzał. Po tym czasie przełóż sernik do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Zobacz też: Fit deser z płatkami jaglanymi