Przepis na sernik a’la Kinder Country - Piekniejsze.pl

Przepis na sernik a’la Kinder Country

Pyszny sernik inspirowany batonikiem Kinder Country.

Szukasz ciekawych alternatyw dla tradycyjnego sernika? Wypróbuj przepis na sernik w stylu popularnego batonika Kinder Country! Pokochasz ten chrupiący spód!

Zobacz też: Karmelowe ciasto bez pieczenia!

Przepis na sernik a’la Kinder Country

Składniki 

  • płatki kangus lub pszenicy ekspandowanej – 2 szklanki
  • roztopione masło – 100 g 
  • serek śmietankowy – 500 
  • cukier – 200 g
  • posiekany batonik Kinder Country – 200 g
  • śmietanka kremówka – 200 ml
  • jajka – 3 szt
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Płatki lub pszenicę wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż masę do formy, dociskając ją do spodu. Wstaw do lodówki na około 30 minut. 

W dużej misce ubij ser śmietankowy z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając. Dodaj śmietankę kremówkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Wsyp posiekany batonik Kinder Country i połącz go równomiernie z masą. Wylej przygotowaną masę na przygotowany wcześniej spód.

Piecz przez około 45 minut, do ścięcia się brzegów. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, by powoli się schładzał. Po tym czasie przełóż sernik do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Smacznego!

Zobacz też: Fit deser z płatkami jaglanymi