Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym? - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym?

Tradycyjnym składnikiem farszu do gołąbków jest mięso wieprzowe. Jak wykonać to danie w wersji wegetariańskiej?
Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym? /fot. pixabay.com
Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym? /fot. pixabay.com

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach, uwielbiane przez większość z nas. Ich wykonanie jest trochę czasochłonne, jednak to nie stoi na przeszkodzie, gdyż ich smak wynagradza wszystko. Klasyczne gołąbki składają się z podgotowanej kapusty wypełnionej mięsno ryżowym farszem z dodatkiem przypraw. Można je także wykonać w wersji wegetariańskiej, w sosie pomidorowym i także taka wersja z pewnością przypadnie ich fanom do gustu. Jak to zrobić?

Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Spaghetti bolognese z granulatu sojowego

Przepis na wegetariańskie gołąbki

Składniki na gołąbki:

  • kapusta włoska
  • 250 g. pieczarek
  • 100 g. ryżu
  • 50 g. kaszy jęczmiennej
  • pół szklanki soczewicy
  • cebula
  • marchewka
  • około 10 cm pora
  • natka pietruszki
  • jajko
  • litr bulionu
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • słodka papryka

Składniki na sos pomidorowy:

  • warzywna kostka rosołowa
  • pasata pomidorowa
  • pieprz

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne mielone?

Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy

Przygotowanie gołąbków:

Ryż ugotuj al dente, a następnie odstaw do ostygnięcia. Soczewicę ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, ostudź i dodaj do ryżu wraz z jajkiem i surową kaszą jęczmienną. Dopraw całość odrobiną słodkiej papryki i kurkumy i dokładnie wymieszaj.
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmaż ją na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pora i tartą na średnich oczkach marchewkę. Warzywa dopraw wedle uznania solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
Na patelnię wrzuć kostkę masła i łyżeczkę oliwy, podgrzej ją ponownie i podsmaż na niej pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy nabiorą rumianego koloru, dopraw solą i pieprzem i obficie posyp posiekaną natką pietruszki. Dodaj je do wcześniej przygotowanego ryżu z dodatkiem soczewicy i surowej kaszy jęczmiennej.

Z kapusty pekińskiej odkrój głąb, a następnie całą główkę włóż do dużego garnka i zalej wrzącą wodą i gotuj przez kolejne 10 minut. Po upływie czasu wyciągnij ją, ostudź i rozdziel każdy z liści. Przygotowany wcześniej farsz nakładaj do każdego z liści, tak aby stworzyć kieszonkę. Gołąbka możesz owinąć nitką, aby podczas dalszej obróbki termicznej nie rozpadł się. Układaj je jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, a gdy będą gotowe zalej je 1 litrem bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut (możesz to wykonać także w piekarniku w 180 stopniach). Gdy gołąbki się ugotują, przełóż je do innego garnka. Do bulionu, który pozostał po gotowaniu gołąbków wlej pasatę pomidorową i koncentrat. Zagotuj, aż sos zgęstnieje i przypraw solą i pieprzem. Gdy sos będzie miał zbyt rzadką konsystencję, możesz go zagęścić łyżką mąki roztrzepanej w wodzie. Wcześniej przygotowane gołąbki włóż z powrotem do sosu i danie gotowe!

Zobacz też: Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami

Na czasie

Brak danych.