Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną paprykę - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną paprykę

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszoną paprykę jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną paprykę
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną paprykę, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszą kiszoną paprykę – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszoną paprykę

Składniki:

  • 1 kg słodkiej papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 gałązki kopru,
  • 1 płaska łyżeczka nasion czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka nasion ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 l wody,
  • 60g soli.

Przygotowanie:

Paprykę trzeba porządnie umyć, wyciąć ogonek i środek. Następnie kroimy na takie kawałki, które uznamy za wygodne do jedzenia. Teraz trzeba przygotować zalewę. Do garnka wlej wodę oraz wsyp sól. Trzymaj tak długo na ogniu, aż sól całkowicie rozpuści się w wodzie.

Do słoików przekładamy paprykę. Wciskamy pomiędzy nią czosnek, pieprz oraz ziele angielskie. Na wierz układamy koper. Całość zalewamy przygotowaną zalewą, tak aby wszystko było dokładnie pokryte płynem.

Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy je na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy je do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby papryka dalej spokojnie się kisiła. Po 3 tygodniach kiszona papryka będzie gotowa!