Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone mandarynki

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Jednak warto zaznaczyć, że można kisić również owoce, a kiszone cytryny to jedna z bardziej wartościowych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone mandarynki – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszone mandarynki
Składniki:
- 8 mandarynek,
- 1 łyżka stołowa soli,
- gałązka tymianku,
- 2 plastry imbiru.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek
Przygotowanie:
5 sztuk mandarynek dokładnie przemywamy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy je na ćwiartki. W międzyczasie słoik oraz zakrętkę porządnie wyparzamy. Następnie układamy w nim tymianek oraz plastry imbiru. Do całości wkładamy ćwiartki mandarynek, tak aby ciasno do siebie przylegały i nie było między nimi zbyt dużych odstępów.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone winogrona
Z pozostałych 3 sztuk mandarynek wyciskamy sok i wlewamy go do słoika. W garnku gotujemy wodę, do której dodajemy sól. Mieszamy tak długo, aż sól całkowicie nie połączy się z wodą. Gotową solankę wylewamy na mandarynki, tak aby nic ponad powierzchnie płynu nie wystawało.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki
Słoiki dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy go do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby mandarynki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone mandarynki będą gotowe.