Jesienny koktajl z jabłka, gruszki, batata i marchewki

Choć wrzesień rozpieścił nas piękną pogodą, to październik przyniesie nam więcej pochmurnych dni.
Mimo pięknych złocistych kolorów, jesień kojarzy nam się z czasem przeziębień, kataru i ogólnego złego samopoczucia.
Istnieją jednak proste sposoby, na to by w naturalny sposób wzmocnić odporność i poprawić nastrój i nie dać się jesiennej aurze!
Zobacz też: Domowy kisiel z świeżych gruszek
Zadbaj o konkretną dawkę witamin swojemu organizmowi i przygotuj jesienny koktakjl!
Przepis na jesienny koktajl
Składniki
- 1 duże jabłko (najlepiej odmiana zimowa, np. Granny Smith)
- 1 średnie gruszka
- 1/2 małego batata
- 1/2 małego marchewki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, do słodzenia)
- 1 szklanka soku jabłkowego
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Obierz jabłko, gruszkę, batata i marchewkę, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki, aby były łatwiejsze do miksowania. Włóż pokrojone owoce i warzywa do blendera.
Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i miód (jeśli chcesz koktajl słodszy). Zalej wszystko sokiem jabłkowym. Jeśli lubisz koktajle z lodem, dodaj kilka kostek lodu do blendera.
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej soku jabłkowego lub wody, aby rozcieńczyć. Przelej koktajl do szklanki i udekoruj go plasterkiem jabłka lub cienką plasterką gruszki.
Zobacz też: Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą