Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką. Zachwycisz nią gości! - Piekniejsze.pl

Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką. Zachwycisz nią gości!

Przepis na zupę meksykańską z ogórkiem i papryką.

Szukasz pomysłu na oryginalne dania, które z dumą mogłabyś zaserwować swoim gościom? Przychodzimy z przepisem na aromatyczną zupę meksykańską z ogórkiem i papryką!

Zobacz też: Przepis na prawdziwe meksykańskie guacamole

Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 świeży ogórek, pokrojony w kostkę 
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g), odsączona i przepłukana
  • 1 puszka kukurydzy (300 g), odsączona
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie 

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. 

Wrzuć paprykę i ogórek, a następnie smaż przez kolejne 5 minut. Mieszaj, aż warzywa zmiękną. 

Dodaj mieloną paprykę, kumin, sól i pieprz. Wymieszaj. 

Do garnka wlej pomidory z puszki, bulion, czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: Meksykańska uczta w Twoim domu! Przepis na tacos z szarpaną wołowiną

Na czasie

Brak danych.