Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką. Zachwycisz nią gości!

Szukasz pomysłu na oryginalne dania, które z dumą mogłabyś zaserwować swoim gościom? Przychodzimy z przepisem na aromatyczną zupę meksykańską z ogórkiem i papryką!
Zobacz też: Przepis na prawdziwe meksykańskie guacamole
Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 świeży ogórek, pokrojony w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g), odsączona i przepłukana
- 1 puszka kukurydzy (300 g), odsączona
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
Wrzuć paprykę i ogórek, a następnie smaż przez kolejne 5 minut. Mieszaj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj mieloną paprykę, kumin, sól i pieprz. Wymieszaj.
Do garnka wlej pomidory z puszki, bulion, czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Meksykańska uczta w Twoim domu! Przepis na tacos z szarpaną wołowiną