Domowy kisiel z świeżych gruszek - Piekniejsze.pl

Domowy kisiel z świeżych gruszek

Przepis na domowy kisiel. Idealny na jesienny wieczór!

Jesień to czas gruszek! Choć wciąż pozostają za jabłkami, to dla wielu są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim słodsze! 

W gruszkach znaleźć można ogrom witamin, takich jak:  A, B1, B2, B6, K, C, PP oraz składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. 

Zobacz też: Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą

Co więcej, z gruszek można zrobić wiele smakowitości! Znajdą zastosowanie w ciastach, przetworach i innych deserach! Tym razem przychodzimy z przepisem na domowy kisiel z wykorzystaniem świeżych gruszek. Wypróbuj ten przepis i rozgrzej się w jesienny wieczór!

Domowy kisiel z gruszkami

Składniki

  • świeże gruszki – 2 szt
  • cukier – ⅔ szklanki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • woda – 1,5 szklanki
  • sok z cytryny – ½ cytryny

Przygotowanie

Umyj gruszki i pokrój na mniejsze kawałki. 

W rondlu wymieszaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodaj wodę i sok z cytryny. Wymieszaj.

Do garnka dodaj gruszki i podgrzewaj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Odstaw do wystygnięcia. Podawaj na zimno z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na kruche ciasteczka maślane z budyniem