Domowy kisiel z świeżych gruszek
Jesień to czas gruszek! Choć wciąż pozostają za jabłkami, to dla wielu są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim słodsze!
W gruszkach znaleźć można ogrom witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, K, C, PP oraz składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo.
Zobacz też: Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą
Co więcej, z gruszek można zrobić wiele smakowitości! Znajdą zastosowanie w ciastach, przetworach i innych deserach! Tym razem przychodzimy z przepisem na domowy kisiel z wykorzystaniem świeżych gruszek. Wypróbuj ten przepis i rozgrzej się w jesienny wieczór!
Domowy kisiel z gruszkami
Składniki
- świeże gruszki – 2 szt
- cukier – ⅔ szklanki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- woda – 1,5 szklanki
- sok z cytryny – ½ cytryny
Przygotowanie
Umyj gruszki i pokrój na mniejsze kawałki.
W rondlu wymieszaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodaj wodę i sok z cytryny. Wymieszaj.
Do garnka dodaj gruszki i podgrzewaj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Odstaw do wystygnięcia. Podawaj na zimno z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na kruche ciasteczka maślane z budyniem