Japońska sałatka z ogórka, marchewki i brokuła

Szukasz pomysłu na zdrową sałatkę? Idealną do dań kuchni azjatyckiej, jako dodatek do kanapek i burgerów? Sprawdź przepis na orzeźwiającą, słodko-kwaśną japońską sałatkę!
Zobacz też: Sałatka z grillowanym serem halloumi i roszponką
Japońska sałatka
Składniki
- zielony ogórek – 1 szt
- marchewka – 1 szt
- brokuł – ½ szt
- orzeszki ziemne – garść
- nasiona sezamu – 1 łyżka
Sos
- sos sojowy jasny – 3 łyżki
- ocet ryżowy – 2 łyżki
- brązowy cukier – 1 łyżeczka
- olej sezamowy – 1 łyżka
- czosnek – ½ ząbka
- chili – szczypta
Przygotowanie
Wszystkie składniki sosu przełóż do słoika. Zakręć wieczko i mocno wstrząśnij.
Pokrój brokuła na różyczki. Wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Po tym czasie wyjmij warzywo i daj do naczynia z lodowatą wodą. Po wystudzeniu, osusz brokuły.
Zmiel orzeszki ziemne na drobne ziarno. Sezam upraż na suchej patelni.
Przekrój ogórka wzdłuż, usuń łyżeczką nasiona. Obieraczką do warzyw pokrój ogórka na cienkie paski. Obierz marchewke i również pokrój za pomocą obieraczki na cienkie plasterki.
Połącz ze sobą warzywa i orzeszki. Wymieszaj i dodaj sos. Ponownie wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na ramen