Jak zrobić doskonałą bezę?

Planujesz przygotować bezowy tort lub desery a’la beza Pavlova? Kremy i dodatki to pikuś! Najtrudniejszą w wykonaniu tych słodkości jest beza! Dziś przychodzimy z pomocną instrukcją, dzięki której zrobisz doskonałą bezę!
Zobacz też: Lemon Brownie. Prosty przepis na obłędny cytrynowy deser!
Doskonała beza. Jak ją przyrządzić? Wskazówki
Składniki
- 4 białka jaj (trzymane w temperaturze pokojowej)
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek bardzo ostrożnie, aby do białek nie dostała się ani kropla żółtka. W misce w której będziesz ubijać białka nie powinny znajdować jakiekolwiek pozostałości tłuszczu. To uniemożliwi odpowiednie ubicie białek.
Z pomocą miksera ubij jajka. Gdy się spienią dodaj sok z cytrynu lub ocet winny, które zapewnią lepszą konsystencję.
Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Gdy białka będą błyszczące i sztywne dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 120 stopni Celsjusza i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nałóż masę białkową. Uformuj dowolny kształt. Piecz przez około 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostaw bezę w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu odpowiednio się wysuszy, pozostawiając miękki środek.
Zobacz też: Najszybszy fit deser! Przepis na brownie z batata