Jak upiec pierniczki? Przepis dla nowicjuszy - Piekniejsze.pl

Jak upiec pierniczki? Przepis dla nowicjuszy

Zamierzasz zrobić swoje pierwsze pierniczki? Jeśli tak, to koniecznie z tym przepisem!

Grudzień to czas wypieków, wśród których pierwsze miejsce zajmują aromatyczne pierniczki! Pieczemy je co roku nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale również jako przekąskę do korzennych herbat. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś pierniczków, zrób to z tym przepisem!

Zobacz też: Pyszne ciasto śliwkowe. Idealne na zimę!

Jak upiec pierniczki?

Składniki 

  • przesiana mąka pszenna – 330 g
  • ciepły miód zmieszany z łyżeczką cytryny – 4 łyżki
  • brązowy cukier – ½ szklanki 
  • cukier waniliowy – 4 łyżeczki 
  • soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
  • kardamon – 2 łyżeczki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • starty imbir – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • ciepłe mleko – ¼ szklanki 
  • masło – 3 łyżki
  • duże jajka – 2 szt 

Przygotowanie 

Połącz wszystkie składniki (do ciasta dodaj tylko jedno jajko). Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Rozwałkuj je i zacznij wycinać ulubione kształty. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.

Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Smacznego!

Zobacz też: 3 pomysły na nietypowe zimowe herbaty