Jak upiec pierniczki? Przepis dla nowicjuszy
Zamierzasz zrobić swoje pierwsze pierniczki? Jeśli tak, to koniecznie z tym przepisem!
Grudzień to czas wypieków, wśród których pierwsze miejsce zajmują aromatyczne pierniczki! Pieczemy je co roku nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale również jako przekąskę do korzennych herbat. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś pierniczków, zrób to z tym przepisem!
Zobacz też: Pyszne ciasto śliwkowe. Idealne na zimę!
Jak upiec pierniczki?
Składniki
- przesiana mąka pszenna – 330 g
- ciepły miód zmieszany z łyżeczką cytryny – 4 łyżki
- brązowy cukier – ½ szklanki
- cukier waniliowy – 4 łyżeczki
- soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
- kardamon – 2 łyżeczki
- cynamon – 2 łyżeczki
- starty imbir – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- ciepłe mleko – ¼ szklanki
- masło – 3 łyżki
- duże jajka – 2 szt
Przygotowanie
Połącz wszystkie składniki (do ciasta dodaj tylko jedno jajko). Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Rozwałkuj je i zacznij wycinać ulubione kształty. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Zobacz też: 3 pomysły na nietypowe zimowe herbaty