Indyjski obiad. Przepis na aromatyczne curry! - Piekniejsze.pl

Indyjski obiad. Przepis na aromatyczne curry!

Przepis na indyjskie curry!

Indyjska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana. W zależności od regionu wymienia się różne tradycje kulinarne, składniki, przyprawy oraz techniki gotowania. Jedną z potraw, którą szczególnie upodobali sobie europejczycy jest aromatyczne curry. 

Dzisiaj przychodzimy z przepisem na to wyjątkowe danie, z prawdziwą indyjską nutą smakową!

Zobacz też: Obłędna włoska focaccia w wiosennym wydaniu

Indyjskie curry 

Składniki 

  • olej roślinny – 2 łyżki 
  • posiekana cebula – 1 szt 
  • posiekany czosnek – 3 ząbki 
  • starty imbir – 1 łyżeczka 
  • starta kurkuma – 1 łyżeczka 
  • starta gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka 
  • ostra papryka (opcjonalnie!) – 2 łyżeczki 
  • garam masala – 1 łyżeczka 
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka 
  • zmielone ziarenka kolendry – 1 łyżeczka 
  • mleczko kokosowe – 400 ml
  • pokrojona w plastry marchewka – 2 szt 
  • pokrojone w kostkę ziemniaki – 2 szt 
  • pokrojona w kostkę papryka – 1 szt 
  • kurczak – 200 g
  • sól i pieprz – do smaku 
  • natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie

Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez około minutę. Dodaj pozostałe przyprawy. Podsmażaj przez chwilę ciągle mieszając. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Dodaj marchewke, ziemniaki i paprykę. Smaż przez kilka minut, mieszając tak by warzywa zostały pokryte wszystkimi przyprawami. Wlej mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorące curry udekorowane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem naan. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na crêpes! Cieniutkie naleśniki francuskie