Indyjski obiad. Przepis na aromatyczne curry!
Indyjska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana. W zależności od regionu wymienia się różne tradycje kulinarne, składniki, przyprawy oraz techniki gotowania. Jedną z potraw, którą szczególnie upodobali sobie europejczycy jest aromatyczne curry.
Dzisiaj przychodzimy z przepisem na to wyjątkowe danie, z prawdziwą indyjską nutą smakową!
Zobacz też: Obłędna włoska focaccia w wiosennym wydaniu
Indyjskie curry
Składniki
- olej roślinny – 2 łyżki
- posiekana cebula – 1 szt
- posiekany czosnek – 3 ząbki
- starty imbir – 1 łyżeczka
- starta kurkuma – 1 łyżeczka
- starta gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
- ostra papryka (opcjonalnie!) – 2 łyżeczki
- garam masala – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- zmielone ziarenka kolendry – 1 łyżeczka
- mleczko kokosowe – 400 ml
- pokrojona w plastry marchewka – 2 szt
- pokrojone w kostkę ziemniaki – 2 szt
- pokrojona w kostkę papryka – 1 szt
- kurczak – 200 g
- sól i pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dodaj czosnek, imbir i smaż przez około minutę. Dodaj pozostałe przyprawy. Podsmażaj przez chwilę ciągle mieszając. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Dodaj marchewke, ziemniaki i paprykę. Smaż przez kilka minut, mieszając tak by warzywa zostały pokryte wszystkimi przyprawami. Wlej mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorące curry udekorowane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na crêpes! Cieniutkie naleśniki francuskie