Domowy sorbet truskawkowy! Orzeźwiający deser na ciepłe dni - Piekniejsze.pl

Domowy sorbet truskawkowy! Orzeźwiający deser na ciepłe dni

Przepis na sorbet truskawkowy! Idealny na upalne dni.

Wraz z końcem maja na horyzoncie pojawia się coraz ładniejsza pogoda, a co za tym idzie – chęć schłodzenia się. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i orzeźwiający deser bez sztucznych dodatków wypróbuj przepis na domowej roboty sorbet truskawkowy! 

Zobacz też: Przepis na fit tiramisu!

Domowy sorbet truskawkowy

Składniki 

  • świeże lub mrożone truskawki – 500g
  • cukier – 100g
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • woda – 100 ml
  • świeże listki mięty (do dekoracji)

Przygotowanie

Umyj i osusz truskawki. Usuń szypułki i przekrój truskawki na pół. Zamrożone truskawki rozmroź.

W małym garnku połącz cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

W blenderze umieść truskawki, ostudzony syrop cukrowy i sok z cytryny. Miksuj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.

Przelej masę do płaskiego pojemnika, najlepiej metalowego, i umieść w zamrażarce. Co około 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny, mieszaj masę widelcem, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. 

Po zamrożeniu sorbet jest gotowy do spożycia! Jeśli lubisz udekoruj deser świeżymi listkami mięty. 

Smacznego!

Zobacz też: Tym deserem skradniesz serca gości! Przepis na przepyszny sernik z ricottą i malinami

Na czasie

Brak danych.