Domowy sorbet truskawkowy! Orzeźwiający deser na ciepłe dni

Wraz z końcem maja na horyzoncie pojawia się coraz ładniejsza pogoda, a co za tym idzie – chęć schłodzenia się. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i orzeźwiający deser bez sztucznych dodatków wypróbuj przepis na domowej roboty sorbet truskawkowy!
Zobacz też: Przepis na fit tiramisu!
Domowy sorbet truskawkowy
Składniki
- świeże lub mrożone truskawki – 500g
- cukier – 100g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- woda – 100 ml
- świeże listki mięty (do dekoracji)
Przygotowanie
Umyj i osusz truskawki. Usuń szypułki i przekrój truskawki na pół. Zamrożone truskawki rozmroź.
W małym garnku połącz cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W blenderze umieść truskawki, ostudzony syrop cukrowy i sok z cytryny. Miksuj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.
Przelej masę do płaskiego pojemnika, najlepiej metalowego, i umieść w zamrażarce. Co około 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny, mieszaj masę widelcem, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.
Po zamrożeniu sorbet jest gotowy do spożycia! Jeśli lubisz udekoruj deser świeżymi listkami mięty.
Smacznego!
Zobacz też: Tym deserem skradniesz serca gości! Przepis na przepyszny sernik z ricottą i malinami