Obłędne młode marchewki w imbirowej glazurze!

Szukasz pomysłu na wegański obiad? Przekąski, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub grilla? Wypróbuj poniższy przepis na obłędne młode marchewki skąpane w imbirowej powłoce!
Zobacz też: Przepis na wegańskie brownie z malinami. Jaki jest jego sekret?
Młode marchewki w imbirowej glazurze!
Składniki
- młode, obrane i umyte marchewki – 500g
- masło – 2 łyżki
- starty imbir – 2 łyżki
- brązowy cukier – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól i pieprz – do smaku
- posiekana natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Wrzuć marchewki do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj je przez około 5-7 minut. Odcedź i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj starty imbir i smaż przez około 1 minutę. Dodaj brązowy cukier, miód i sok z cytryny. Mieszaj wszystkie składniki, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsta, lekko lepka glazura. Dodaj gotowane marchewki i delikatnie wymieszaj tak, by pokryły się glazurą równomiernie. Gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Podaj na talerz i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Zupa krem z marchewki i batatów. Idealna dla osób na diecie lekkostrawnej