Domowe pesto do wykonania w 5 minut!
Pesto to włoski sos przygotowywany z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, oliwy oraz czosnku. Mimo małej ilości produktów i ekspresowego czasu wykonania wiele osób decyduje się na przyrządzenie makaronu z gotowym sosem pesto zakupionym w sklepie. A tak naprawdę, to domowe pesto zapewnia bogactwo białka oraz dobroczynnych właściwości kwasów tłuszczowych i składników mineralnych! Jak przygotować domowe pesto? Sprawdź!
Zobacz też: Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą
Domowe pesto w 5 minut
Składniki
- świeża bazylia – 2 szklanki
- orzechy piniowe – ½ szklanki
- posiekany czosnek – 2 ząbki
- starty parmezan – ½ szklanki
- oliwa z oliwek – ⅓ szklanki
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Umyj i osusz bazylię. Umieść ją w blenderze lub moździerzu dodając orzechy piniowe, posiekany czosnek i parmezan. Zblenduj lub utrzyj. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Smacznego!
Zobacz też: Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro?