Domowe pesto do wykonania w 5 minut! - Piekniejsze.pl

Domowe pesto do wykonania w 5 minut!

Przepis na domowe pesto. Pyszne i aromatyczne!

Pesto to włoski sos przygotowywany z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, oliwy oraz czosnku. Mimo małej ilości produktów i ekspresowego czasu wykonania wiele osób decyduje się na przyrządzenie makaronu z gotowym sosem pesto zakupionym w sklepie. A tak naprawdę, to domowe pesto zapewnia bogactwo białka oraz dobroczynnych właściwości kwasów tłuszczowych i składników mineralnych! Jak przygotować domowe pesto? Sprawdź!

Zobacz też: Makaronowe muszelki nadziewane szpinakiem i ricottą

Domowe pesto w 5 minut

Składniki 

  • świeża bazylia – 2 szklanki 
  • orzechy piniowe – ½ szklanki 
  • posiekany czosnek – 2 ząbki
  • starty parmezan – ½ szklanki
  • oliwa z oliwek – ⅓ szklanki 
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie 

Umyj i osusz bazylię. Umieść ją w blenderze lub moździerzu dodając orzechy piniowe, posiekany czosnek i parmezan. Zblenduj lub utrzyj. Dopraw solą i pieprzem. 

Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. 

Smacznego!

Zobacz też: Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro?

Na czasie

Brak danych.