Maślane herbatniki domowej roboty. Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach!

Naszła Cię ochota na coś słodkiego domowej roboty, lecz w domu nie posiadasz zbyt wielu składników? Przychodzimy z przepisem na obłędne maślane herbatniki!
Zobacz też: Fit tarta z budyniem i truskawkami
Maślane herbatniki domowej roboty
Składniki
- 200 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Utrzyj masło z cukrem pudrem – miksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, miksuj przez chwilę. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie stopniowo dodawaj do masy maślanej, dokładnie wymieszaj.
Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4-5 mm i wykrawaj herbatniki dowolnymi foremkami.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10 minut, aż brzegi herbatników lekko się zarumienią. Ostudź na kratce.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna fit nutella!