Maślane herbatniki domowej roboty. Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach! - Piekniejsze.pl

Maślane herbatniki domowej roboty. Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach!

Przepis na obłędne maślane herbatniki!

Naszła Cię ochota na coś słodkiego domowej roboty, lecz w domu nie posiadasz zbyt wielu składników? Przychodzimy z przepisem na obłędne maślane herbatniki!

Zobacz też: Fit tarta z budyniem i truskawkami

Maślane herbatniki domowej roboty

Składniki

  • 200 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

Utrzyj masło z cukrem pudrem – miksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, miksuj przez chwilę. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie stopniowo dodawaj do masy maślanej, dokładnie wymieszaj.

Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4-5 mm i wykrawaj herbatniki dowolnymi foremkami.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 10 minut, aż brzegi herbatników lekko się zarumienią. Ostudź na kratce.

Smacznego! 

Zobacz też: Obłędna fit nutella!

Na czasie

Brak danych.