Domowe masło orzechowe. Pyszne i zdrowe! - Piekniejsze.pl

Domowe masło orzechowe. Pyszne i zdrowe!

Przepis na domowe masło orzechowe.

Masło orzechowe może być spożywane na kanapkach, plackach, dodawane do sałatek, a także wykorzystywane w wielu przepisach kulinarnych. Jeśli jesteś fanką masło orzechowego, ale chciałabyś przygotować jego zdrowszą wersję, wypróbuj poniższy przepis! 

Zobacz też: Domowe pesto do wykonania w 5 minut!

Domowe masło orzechowe

Składniki 

  • prażone orzechy ziemne lub migdały – 360 g
  • opcjonalnie: sól – szczypta 
  • opcjonalnie: miód – 1 łyżeczka 
  • opcjonalnie: kakao – ½ łyżeczki 

Przygotowanie 

Upraż orzechy na średnim ogniu. Gdy zaczną się rumienić oznacza to, że rozpoczął się proces wydzielania aromatu. Pamiętaj jednak, aby ich nie przypalić!

Przełóż do blendera. Zblenduj orzechy. Po kilku minutach uzyskasz gładkie masło.

Jeśli chcesz dodać sól, miód lub inne składniki, dodaj je teraz do masy orzechowej w blenderze i dokładnie wymieszaj. 

Przełóż przygotowane masło do słoika lub pojemnika. Można je przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni!

Smacznego! 

Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i mango. Poznaj przepis!

Na czasie

Brak danych.