Czekoladowe trufle domowej roboty z płatkami róż

Miłośnicy czekolady przepadną za tą wyjątkową przekąską! Nie tylko jest prosta w wykonaniu, estetyczna, ale wyjątkowo pyszna! Mowa o domowej roboty truflach z dodatkiem kawy i płatków róż.
Zobacz też: Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki
Domowe trufle
Składniki
- roztopiona w kąpieli wodnej gorzka czekolada – 250 g
- śmietana kremówka – 40 g
- miękkie masło – 80 g
- espresso – 3 łyżki
- miód – 2 łyżki
- suszone płatki jadalne róż – garść
- likier kawowy – 2 łyżki
Przygotowanie
(100 g czekolady pozostaw polewę – zrób ją w kąpieli wodnej). Połącz czekoladę z kawą oraz podgrzaną śmietanką. Wymieszaj. Odczekaj do przestygnięcia masy i dodaj miód, likier oraz masło. Ponownie wymieszaj. Powstałą masę przelej do miski i trzymaj w lodówce przez około 3 godziny.
Po tym czasie nabierz po łyżce masy i formuj z nich kulki. Zanurz powstałe kulki w polewie czekoladowej i posyp płatkami róż. Umieść trufle w lodówce na około 30 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Jak upiec pierniczki? Przepis dla nowicjuszy