Muffinki jajeczne z warzywami. Obłędny przepis na śniadanie lub przekąskę! - Piekniejsze.pl

Muffinki jajeczne z warzywami. Obłędny przepis na śniadanie lub przekąskę!

Przepis na jajeczne muffinki!

Naszła Cię ochota na przekąskę, choć jesteś na diecie? A może szukasz inspiracji na wyjątkowe śniadanie? Przychodzimy z przepisem na jajeczne muffinki!

Zobacz też: Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes

Muffiny jajeczne

Składniki

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka pokrojonych warzyw (np. szpinak, papryka, cebula, pomidory)
  • 1/2 szklanki sera (np. feta, cheddar, mozzarella)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy (np. papryka, zioła prowansalskie, czosnek w proszku)
  • oliwa z oliwek (do nasmarowania formy)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek nasmaruj oliwą z oliwek. 

W misce ubij jajka z mlekiem. Dodaj sól, pieprz oraz przyprawy do smaku. 

Dodaj pokrojone warzywa oraz ser do mieszanki. Wymieszaj.

Do formy przelej przygotowaną mieszankę jajeczną. Wypełnij każdą z nich do około ⅔ wysokości. 

Wstaw do piekarnika i piecz przez 18 minut. Gdy muffinki będą lekko złote wyjmij z piekarnika. 

Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z foremek. 

Smacznego!

Zobacz też: Obłędne fit nuggetsy z kalafiora

Na czasie

Brak danych.