Muffinki jajeczne z warzywami. Obłędny przepis na śniadanie lub przekąskę!
Naszła Cię ochota na przekąskę, choć jesteś na diecie? A może szukasz inspiracji na wyjątkowe śniadanie? Przychodzimy z przepisem na jajeczne muffinki!
Zobacz też: Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes
Muffiny jajeczne
Składniki
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka pokrojonych warzyw (np. szpinak, papryka, cebula, pomidory)
- 1/2 szklanki sera (np. feta, cheddar, mozzarella)
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy (np. papryka, zioła prowansalskie, czosnek w proszku)
- oliwa z oliwek (do nasmarowania formy)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek nasmaruj oliwą z oliwek.
W misce ubij jajka z mlekiem. Dodaj sól, pieprz oraz przyprawy do smaku.
Dodaj pokrojone warzywa oraz ser do mieszanki. Wymieszaj.
Do formy przelej przygotowaną mieszankę jajeczną. Wypełnij każdą z nich do około ⅔ wysokości.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 18 minut. Gdy muffinki będą lekko złote wyjmij z piekarnika.
Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z foremek.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędne fit nuggetsy z kalafiora