Aromatyczne kotleciki z kalafiora

Kalafior jest bogatym źródłem składników odżywczych i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w witaminę C, witaminę K, witaminę B6, kwas foliowy, potas i mangan. Jest również bogatym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, skutecznie zapobiegając zaparciom.
Skoro posiada tyle właściwości zdrowotnych, dlaczego nie jeść by go częściej? Szczególnie, że można przyrządzić go na wiele sposobów! Dziś przychodzimy z prostym przepisem na kotleciki z kalafiora. Cudownie smakują podane z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
Zobacz też: Wegańskie kotlety z buraka. Prosty przepis
Kotleciki z kalafiora
Składniki
- główka kalafiora – 1 szt
- jajko – 1 szt
- parmezan lub żółty ser – ½ szklanki
- bułka tarta – ¼ szklanki
- drobno posiekany ząbek czosnku – 2 szt
- posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
- sól i pieprz – do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będzie miękki. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Rozgnieć kalafiora widelcem do uzyskania konsystencji puree. Wymieszaj puree z jajkiem, serem, bułką tartą, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Uformuj masę w niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki z obu stron na średnim ogniu. Gdy będą złociste zdejmij z patelni. Odsącz z nadmiaru oleju i podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym!
Smacznego!
Zobacz też: Właściwości zdrowotne pistacji