Przepis na pyszne pączki

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. To idealny moment, aby poćwiczyć nasze zdolności i przygotować przepyszne pączki, które na pewno posmakują miłośnikom słodkości. Jak je przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na pyszne pączki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżka spirytusu,
- dżem lub powidła,
- olej do smażenia.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku do miseczki wlewamy lekko ciepłe mleko, do którego dodajemy 1 łyżeczką cukru, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i ostawiamy, aż drożdże zaczną pracować.
Zobacz też:
Żółtka, jajko i cukier, który został ubijamy, a w międzyczasie roztapiamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną oraz rozczyn drożdżowy. Całość zaczynamy ugniatać. W międzyczasie dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodajemy spirytus, ponownie ugniatając ciasto na gładką i elastyczną masę.
Zobacz też:
Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy go na blacie posypanej mąką. Wyciskamy z niego okręgi, a następnie do każdego z nich wkładamy odrobinę dżemu. Każdy okrąg formujemy w kulkę.
Zobacz też:
Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami
Pączki układamy, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Do garnka wlewamy olej i smażymy w nim pączki. Jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni Celsjusza. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!