Syrop z cebuli. Skuteczna walka z przeziębieniem

Zaczęła się astronomiczna jesień, co sprawia, że rozpoczyna się okres przeziębień. Warto wzmacniać odporność organizmu naturalnymi metodami. Syrop z cebuli to świetny sposób na skuteczną walkę z przeziębieniem. Jak go wykonać? Jakie ma właściwości?
Zobacz też:
Najlepsze sposoby na przeziębienie
Syrop z cebuli – przepis
Składniki:
- cebula,
- cukier.
Przygotowanie:
Przygotowanie syropu z cebuli to bardzo łatwa czynność. Na sam początek cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Tak pokrojone części wkładamy do słoiczka i zasypujemy porządnie cukrem. Po upływie od 5 do 10 godzin, cebula powinna puścić sok. Po jednym dniu możemy sok przelać do innego słoiczka i stosować.
Zobacz też:
Przepis na rozgrzewający napar jesienny
Syrop z cebuli – stosowanie
Z racji tego, że cebula ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, ma szerokie zastosowanie w leczeniu i łagodzeniu przeziębień. Warto jednak pamiętać, że regularne stosowanie soku z cebuli może wzmocnić odporność organizmu.
Zobacz też:
Gdy przygotujemy syrop z cebuli, warto regularnie go stosować. I w przypadku choroby i w ciągu normalnego okresu, osoby dorosłe powinny spożywać 3 łyżki syropu dziennie. Z kolei dzieciom zaleca się podawanie jednej łyżki syropu na dobę.
Syrop z cebuli – właściwości
Syrop z cebuli to od lat specyfik, który przyrządzany jest w domach, aby walczyć z przeziębieniem. Ma udowodnione właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Dzięki cebuli, syrop dostarcza mnóstwo właściwości odżywczych.
Warto zaznaczyć, że cebula to warzywo, które bogate jest w cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim zawiera:
- witaminę C,
- błonnik,
- kwas foliowy,
- witaminę B6,
- potas.
Zobacz też:
Mononukleoza. Czym jest ”choroba pocałunków”?
To wszystko wpływa na to, że stosowanie regularne syropu z cebuli zwiększa odporność organizmu. Dodatkowo podczas przeziębień wykazuje działanie wykrztuśne oraz łagodzące stany zapalne.