Pasta na wzmocnienie odporności organizmu
Okres jesienno-zimowy sprzyja większej ilości przeziębień oraz załapywania przeróżnych infekcji. Aby uodpornić się na bakterię i wirusy warto wykorzystywać znane od lat produkty, które wykazują właściwości lecznicze. Jak przygotować pastę z imbiru, czosnku, miodu i kurkumy?
Zobacz też:
Domowa inhalacja. Jak załagodzić objawy przeziębienia w domu?
Już po kilkudniowej kuracji tą pastą poczujesz się w pełni sil witalnych, zapomnisz o sezonowych infekcjach. Te cztery składniki mają potężne właściwości, pomagają w wielu schorzeniach. Dla zauważalnych efektów pastę należy przyjmować codziennie przez dłuższy okres.
Przepis na pastę wzmacniającą odporność
Składniki:
- imbir,
- czosnek,
- miód,
- kurkuma.
Zobacz też:
Syrop z cebuli. Skuteczna walka z przeziębieniem
Przygotowanie:
Obrany czosnek, korzeń imbiru i kurkumy wraz z miodem, w równych proporcjach trzeb rozgnieść w moździerzu. Pastę możemy przechowywać do 2 tygodniu w lodówce, w szczelnym zamknięciu. Dziennie możemy dodać jedną łyżeczkę pasty do herbaty.
Zobacz też:
Najlepsze sposoby na przeziębienie
Zalety i właściwości składników zawartych w paście
Imbir jest naturalnym antybiotykiem, lekiem przeciwutleniającym, przeciwzapalnym. Wspomaga rozgrzanie organizmu oraz pracę układu pokarmowego.
Zobacz też:
Czosnek wzmacnia naszą odporność, usuwa drobnoustroje, wspomaga pracę układu krążenia. Tworzy w naszym organizmie barierę przeciw drobnoustrojom, bateriami, wirusami.
Zobacz też:
Naturalne antybiotyki. Po które warto sięgnąć?
Miód zawiera nadtlenek wodoru, który w formie rozcieńczonej znany jest jako woda utleniona. Miód pomaga oczyścić cały organizm, ma właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne.
Zobacz też:
Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. Pielęgnacja domowymi sposobami – miód
Kurkuma pomaga w infekcjach wirusowych, wspomaga funkcjonowanie mózgu, jest naturalnym antybiotykiem. Jest pomocna dla osób mających problem z wysokim cholesterolem. Badania naukowe wykazały, że kurkuma pomaga w walce z rakiem.
Zobacz też:
Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne