Pasta na wzmocnienie odporności organizmu - Piekniejsze.pl

Pasta na wzmocnienie odporności organizmu

Rozpoczął się okres jesienno-zimowy, który sprawia, że z łatwością chorujemy. Jak przygotować pastę wzmacniającą odporność?
Pasta na wzmocnienie odporności organizmu
Pasta na wzmocnienie odporności organizmu, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Okres jesienno-zimowy sprzyja większej ilości przeziębień oraz załapywania przeróżnych infekcji. Aby uodpornić się na bakterię i wirusy warto wykorzystywać znane od lat produkty, które wykazują właściwości lecznicze. Jak przygotować pastę z imbiru, czosnku, miodu i kurkumy?

Zobacz też:

Domowa inhalacja. Jak załagodzić objawy przeziębienia w domu?

Już po kilkudniowej kuracji tą pastą poczujesz się w pełni sil witalnych, zapomnisz o sezonowych infekcjach. Te cztery składniki mają potężne właściwości, pomagają w wielu schorzeniach. Dla zauważalnych efektów pastę należy przyjmować codziennie przez dłuższy okres.

Przepis na pastę wzmacniającą odporność

Składniki:

  • imbir,
  • czosnek,
  • miód,
  • kurkuma.

Zobacz też:

Syrop z cebuli. Skuteczna walka z przeziębieniem

Przygotowanie:

Obrany czosnek, korzeń imbiru i kurkumy wraz z miodem, w równych proporcjach trzeb rozgnieść w moździerzu. Pastę możemy przechowywać do 2 tygodniu w lodówce, w szczelnym zamknięciu. Dziennie możemy dodać jedną łyżeczkę pasty do herbaty.

Zobacz też:

Najlepsze sposoby na przeziębienie

Zalety i właściwości składników zawartych w paście

Imbir jest naturalnym antybiotykiem, lekiem przeciwutleniającym, przeciwzapalnym. Wspomaga rozgrzanie organizmu oraz pracę układu pokarmowego.

Zobacz też:

Imbir – właściwości zdrowotne

Czosnek wzmacnia naszą odporność, usuwa drobnoustroje, wspomaga pracę układu krążenia. Tworzy w naszym organizmie barierę przeciw drobnoustrojom, bateriami, wirusami.

Zobacz też:

Naturalne antybiotyki. Po które warto sięgnąć?

Miód zawiera nadtlenek wodoru, który w formie rozcieńczonej znany jest jako woda utleniona. Miód pomaga oczyścić cały organizm, ma właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne.

Zobacz też:

Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. Pielęgnacja domowymi sposobami – miód

Kurkuma pomaga w infekcjach wirusowych, wspomaga funkcjonowanie mózgu, jest naturalnym antybiotykiem. Jest pomocna dla osób mających problem z wysokim cholesterolem. Badania naukowe wykazały, że kurkuma pomaga w walce z rakiem.

Zobacz też:

Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne

Na czasie

Brak danych.