Jabłka – właściwości zdrowotne

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych i najchętniej jedzonych owoców na świecie. Warto zaznaczyć, że mają one mnóstwo właściwości odżywczych i świetnie wpływają na ludzki organizm. Dlaczego warto jeść jabłka?
Zobacz też:
Jabłka – właściwości zdrowotne
Jabłka zawierają szereg witamin i składników odżywczych, które sprawiają, że są one bardzo zdrowe i wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu. W jabłku występuje przede wszystkim:
- witamina C,
- witamina B,
- beta karoten,
- witamina E,
- fosfor,
- wapń,
- siarka,
- magnez,
- żelazo,
- błonnik pokarmowy,
- kwercetyny,
- antyoksydanty.
Zobacz też:
Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne
Do najważniejszych właściwości zdrowotnych jabłek zaliczamy przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe.
Zobacz też:
Jabłka świetnie sprawdzą się podczas odchudzania, ponieważ dzięki dużej ilości błonnika zapewniają uczucie sytości organizmu. Dodatkowo owoc ten mogą spożywać osoby z cukrzycą, ponieważ mają bardzo niski indeks glikemiczny.
Zobacz też:
Nasiona chia. Jakie mają właściwości?
Owoc ten poprawia również funkcjonowanie układów w organizmie człowieka. Przede wszystkim pozytywnie działa na układ krążenia, układ nerwowy oraz układ odpornościowy.
Jabłka – kiedy jeść?
Jabłka, tak jak i każde inne owoce należy spożywać w ciągu dnia, a nie wieczorem. Wszystko dlatego, że wieczorem podnosi się w organizmie poziom cukrów prostych. W ciągu dnia, łatwiej jest je przyjmować.
Warto je łączyć ze źródłem białka i tłuszczy, np. jogurtem lub orzechami, ponieważ takie połączenie obniża ładunek glikemiczny w posiłku.