Imbir – właściwości zdrowotne

Imbir jest rośliną, która w ludowym lecznictwie znana była od tysięcy lat. Dzięki niezwykłemu zapachowi i smakowi, gdy dodamy go do potraw nabierają zupełnie innego smaku i zapachu. Jakie właściwości zdrowotne ma imbir?
Zobacz też:
Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne
Imbir – właściwości zdrowotne
Swoje niezwykłe właściwości zdrowotne imbir zawdzięcza wielkiej ilości składników mineralnych i witamin. W roślinie wystepuje:
- potas,
- sód,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina B.
Przede wszystkim imbir świetnie działa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Stosowany regularnie zwiększa produkcję śliny i soku żołądkowego, co poprawia trawienie. Osoby, które mają kłopoty żołądkowe powinny przemyśleć wprowadzenie imbiru do codziennej diety.
Zobacz też:
Lemoniada jodłowa. Dlaczego warto ją pić?
Od wielu lat wiadomy jest również fakt, że imbir świetnie działa w przypadku przeziębień. Regularnie stosowany może im zapobiec, a gdy jesteśmy chorzy przyśpieszy powrót do zdrowia. Wszystko dzięki jego właściwościom rozgrzewającym, zwiększającym potliwość, przeciwgorączkowym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Dodatkowo ma działanie wykrztuśnie i rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych.
Zobacz też:
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir
Imbir ma również szereg właściwości, które wspomagają odchudzanie. Przede wszystkim pobudza przemianę materii, co pomaga w szybkim spalaniu tkanki tłuszczowej. Z kolei kobiety w ciąży, które suplementują imbir, skorzystają z jego właściwości przeciwwymiotnych.