Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Jesień to idealny czas na przygotowywanie sycących, rozgrzewających zup kremów, które doskonale pasują do chłodniejszej aury i obfitości sezonowych warzyw. Dziś przychodzimy na obłędną zupę krem z kalafiora z dodatkiem serka topionego!
Zobacz też: Obłędna zupa krem z pieczonych warzyw
Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym
Składniki
- 1 duży kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 g serka topionego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do osiągnięcia złocistego kolory. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę.
Dodaj pokrojone warzywa (kalafior, marchew, ziemniak) i zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia i następnie zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie, gdy warzywa będą już miękkie, dodaj serek topiony i mieszaj do rozpuszczenia.
Zblenduj całość na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Smacznego!
Zobacz też: Autumn vibe: czyli jak wejść w klimat jesieniary?