Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym - Piekniejsze.pl

Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Przepis na zupę z krem z kalafiora z serkiem topionym.

Jesień to idealny czas na przygotowywanie sycących, rozgrzewających zup kremów, które doskonale pasują do chłodniejszej aury i obfitości sezonowych warzyw. Dziś przychodzimy na obłędną zupę krem z kalafiora z dodatkiem serka topionego!

Zobacz też: Obłędna zupa krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Składniki 

  • 1 duży kalafior 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 750 ml bulionu warzywnego 
  • 100 g serka topionego 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa –  do smaku

Przygotowanie

Kalafior podziel na różyczki. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do osiągnięcia złocistego kolory. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę. 

Dodaj pokrojone warzywa (kalafior, marchew, ziemniak) i zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia i następnie zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. 

Po tym czasie, gdy warzywa będą już miękkie, dodaj serek topiony i mieszaj do rozpuszczenia.

Zblenduj całość na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Smacznego!

Zobacz też: Autumn vibe: czyli jak wejść w klimat jesieniary?

Na czasie

Brak danych.