Wielkanoc. 5 przepisów na sosy do jajek

Już niedługo obchodzić będziemy święta Wielkanocne. To czas, gdy na stole pojawią się tradycyjne potrawy, a pośród nich królować będą jajka w przeróżnej postaci. Jednak, aby zachwycały one nasze podniebienie warto przygotować sosy, które podkreślą ich smak. Przedstawiamy najlepsze przepisy.
Zobacz też:
Wielkanoc. 5 przepisów na faszerowane jajka
#1 Sos tatarski
Składniki:
- 100 ml majonezu,
- 2 ogórki kiszone,
- 4 grzyby marynowane,
- 1 łyżka kaparów,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łodyżka szczypiorku,
- szczypta suszonego koperku.
Przygotowanie:
Na desce siekamy ogórki kiszone, grzybki marynowane oraz kapary. Przesypujemy produkty do miseczki i łączymy je z majonezem. Następnie całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Siekamy pietruszkę oraz szczypiorek i dodajemy do sosu. Dosypujemy koperek i dokładnie mieszamy.

#2 Sos koperkowy
Składniki:
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki mąki,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- Sól, pieprz i cukier do smaku,
- Sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i dosypujemy do niego mąkę. Podsmażamy ją przez około 2 minuty, aż się lekko nie zarumieni. Całość mieszamy i dolewamy bulion. Po 5 minutach wsypujemy posiekany koperek i dalej gotujemy. Następnie dodajemy śmietanę, cały czas mieszając sos podczas gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, aż sos się nie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do naczynia. Gotowe!

#3 Sos chrzanowy
Składniki:
- 3 łyżki chrzanu,
- 5 łyżek majonezu,
- 8 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy chrzan oraz majonez. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wciąż mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Porządnie mieszamy sos. Przygotowanie zajmuje niecałe 5 minut!

#4 Sos holenderski
Składniki:
- 4 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, zmielony biały pieprz,
- 100 g masła.
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy tak, aby były puszyste. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz biały – wciąż ubijając całość. W następnym rondelku rozpuszczamy masło, które dodajemy do żółtek. Całość dalej ubijamy. Kończymy w momencie kiedy sos stanie się gęsty i puszysty.

#5 Sos musztardowo-miodowy
Składniki:
- 1 łyżka musztardy dijon albo francuskiej,
- 1 łyżka miodu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie odrobina słodkiej lub ostrej papryki.
Przygotowanie:
Musztardę mieszamy z miodem, a następnie dolewamy jogurt naturalny. Dodajemy pieprz, sól, paprykę i dokładnie mieszamy całość. Na godzinę odstawiamy sos do lodówki. Gotowe!
