Ulubiony deser Włochów. Przepis na zabaglione! - Piekniejsze.pl

Ulubiony deser Włochów. Przepis na zabaglione!

Obłędny, włoski deser.

Kuchnia włoska jest znana z wielu wyśmienitych deserów. To właśnie Włosi mają wiele swoich unikalnych smaków oraz tradycje, które zachwycają kubki smakowe na całym świecie.

Oprócz włoskiego tiramisu, panna cotty, we włoskim menu króluje zabaglione! Jak go przygotować? Potrzebujesz tylko kilku składników!

Zobacz też: Deser, który rozpływa się w ustach. Kogel mogel z bananem i malinami!

Włoskie zabaglione

Składniki

  • żółtka z dużych jaj – 5 szt
  • białe, słodkie wino – ⅔ szklanki
  • świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka 
  • ziarenka laski wanilii – 1 szt
  • starta skórka z 1 cytryny
  • drobny cukier – ½ szklanki
  • kakao – do dekoracji

Przygotowanie

Wyciągnij dwa garnki. W większym zagotuj wodę, a do drugiego wlej żółtka, dodaj cukier, wino, przyprawy oraz ziarenka z laski wanilii i skórkę z cytryny. Zmiksuj składniki na niskich obrotach.

Mniejszy garnek umieść w większym, tak aby dno mniejszego nie dotykało dna większego. Ponownie zmiksuj masę, tym razem na większych obrotach. Po 10 minutach powstanie aksamitny krem. Przełóż go do miseczek, posyp deser kakao i podawaj.

Smacznego!

Zobacz też: Super prosty przepis bez mleka. Panna Cotta z mango

Na czasie

Brak danych.